Lupta pescarilor sud-coreeni cu morile de vânt ale lumii moderne. De ce se opun parcurilor eoliene offshore

Coreea de Sud intenționează să investească masiv în energia eoliană pentru a elimina dependența de cărbune. Însă planurile guvernamentale întâmpină o rezistență acerbă din partea pescarilor, convinși că parcurile eoliene offshore le vor afecta activitatea.

Președintele Moon Jae-in a supervizat personal, în februarie a.c., semnarea unui contract gigant, în valoare de 48.000 de miliarde de woni ( 36 de miliarde de euro), pentru construirea în regiunea insulară Sinan (sud-vestul țării) a ceea ce a fost prezentat drept cel mai mare parc eolian offshore din lume, cu o capacitate maximă de 8,2 gigawați.

Pe lângă obiectivul neutralizării carbonului, președintele de centru-stânga dorește să elimine treptat energia nucleară, iar acest proiect ar trebui să contribuie la propulsarea țării în topul primilor 5 producători de energie eoliană din lume.

Problema este că această inițiativă se confruntă încă din 2017 cu ostilitatea pescarilor locali, potrivit France24.

„Toți cei care îți câștigă existența din munca pe mare se opun”, explică Jang Geun-bae, unul dintre liderii protestului împotriva turbinelor eoliene. „Aceste parcuri vor duce la reducerea considerabilă a zonei în care se poate pescui”.

După trei ani de negocieri, cele două părți nu au reușit încă să cadă de acord asupra cuantumului compensației.

„Dar acesta este un proiect guvernamental, deci a trebuit să acceptăm programul împotriva voinței noastre”, a spus domnul Jang.

Coreea de Sud a dezvăluit un plan de 48,5 trilioane de won (43,2 miliarde de dolari) pentru a construi cea mai mare centrală eoliană din lume până în 2030, ca parte a eforturilor de a încuraja o recuperare ecologică de la pandemia COVID-19.

Proiectul este o componentă majoră a Green New Deal a președintelui Moon Jae-in, inițiat anul trecut pentru a reduce dependența de combustibilii fosili în a patra economie din Asia și pentru a o face neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

Moon a participat la o ceremonie de semnare pentru fabrică în orașul Sinan din sud-vestul coastei, care va avea o capacitate maximă de 8,2 gigawatti.

„Cu acest proiect, accelerăm tranziția energetică ecologică și ne îndreptăm mai puternic către neutralitatea carbonului”, a spus Moon la eveniment.

Au participat și companii de utilități și inginerie, inclusiv Korea Electric Power Corp, SK E&S, Hanwha Engineering & Construction Corp, Doosan Heavy Industries & Construction Co., CS Wind Corp și Samkang M&T Co.

Companiile vor furniza 47,6 trilioane din finanțarea necesară, iar guvernul restul de 0,9 trilioane, a declarat Blue House, biroul Moon.

Acesta a declarat că proiectul va oferi până la 5.600 de locuri de muncă și va contribui la atingerea unui obiectiv de creștere a capacității eoliene a țării la 16,5 GW până în 2030 de la 1,67 GW acum.
Previzualul 8,2 GW se ridică la energia produsă de șase reactoare nucleare sau la efectele plantării a 71 de milioane de pini, au spus oficialii.

Până în prezent, cel mai mare parc eolian pe apă din lume este Hornsea 1 din Marea Britanie, care are o capacitate de 1,12 GW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *