Luxemburg, prima țară din lume unde transportul public va fi gratuit

Luxemburgul va deveni prima țară din lume care va face transportul public gratuit. Tarifele pe trenuri, tramvaie și autobuze vor fi eliminate în vara următoare, conform planurilor guvernului de coaliție reales, condus de Xavier Bettel.

Bettel, al cărui Partid Democratic va forma o coaliție de guvernare alături de Partidul Muncitorilor Socialiști de stânga și cu Verzii, a promis că va prioritiza mediul în timpul recentei campanii electorale.

Măsura se va aplica atât pentru luxemburghezi cât şi pentru vizitatorii din afara ţării care vor dori să călătorească cu trenuri, tramvaie sau autobuze.

Şi în acest moment, în Luxemburg este practicat unul dintre cele mai mici tarife pentru transport din lume. Costă 2 euro un bilet de călătorie valabil 2 ore pe orice mijloc de transport.

Guvernul ţării cu o suprafaţă de aproximativ 2.500 de kilometri pătraţi a anunţat că transportul public se ridică la un cost anual de aproximativ 1 miliard de euro, în timp ce încasările abia ajung la 30 de milioane de euro. În plus, mai există şi costuri guvernamentale cu subvenţiile pentru transport.

Măsura ar trebui să încurajeze folosirea mijloacelor de transport în comun şi renunţarea la maşinile personale, în condiţiile în care ambuteiajele în trafic reprezintă o problemă în comun.

Nu toţi luxemburghezii sunt de acord cu noua măsură. Unii sunt de părere că eliminarea tarifelor ar urmă să ducă la o înrăutăţire a condiţiilor de călătorie. Unul dintre posibilele efecte anticipate ar fi folosirea gărilor şi a trenurilor de către persoanele fără adăpost care vor dori să se încălzească.

Pe lângă angajamentul care vizează transportul public, noul guvern are de asemenea în vedere legalizarea canabisului și introducerea a două noi sărbători legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *