MAE MINTE cu neruşinare în scandalul din Grecia: Nimeni nu-i bagă în seamă pe români

Ministerul de Externe a anunțat, astăzi, că au fost reluate cursele tur- retur de pasageri și autovehicule pe ruta Insula Samothrakis – Alexandroupolis. Instituția a precizat și programul navelor.

„Cu referire la situația din insula Samothrakis, Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: În urma demersurilor susținute ale Ambasadei României la Atena, autoritățile elene au confirmat că în cursul acestei dimineți au fost reluate cursele tur- retur de pasageri și autovehicule pe ruta insula Samothrakis – Alexandroupolis Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a avut mai multe discuții cu ambasadorul României la Atena, Lucian Fătu. În jurul prânzului, a avut o convorbire și cu omologul elen, Nikos Dendias, acesta oferind asigurări că autoritățile elene gestionează situația, iar cetățenii români beneficiază de asistență pe insulă”, se arată într-un comunciat emis de MAE.

Conform unor turişti, nimeni de la MAE nu i-a căutat.Situație tot mai tensionată pe insula Samothraki, unde zeci de români sunt blocați de mai multe zile, după ce feribotul s-a defectat. Autoritățile din Grecia au închiriat o navă rapidă pentru a-i transporta pe cei aproape 1.000 de turiști, însă toate biletele au fost cumpărate de agențiile de turism. MAE anunţă însă că în această dimineaţă au fost reluate cursele, fiind preluaţi atât turiştii, cât şi autovehiculele lor.

Instituția precizează că o echipă consulară din cadrul misiunii diplomatice de la Atena/ Consulatul General al României la Salonic s-a deplasat în portul Alexandroipolis pentru a acorda asistență consulară în funcție de necesități.

Ministerul Afacerilor Externe a comunicat și programul de funcționare al navelor de transport pasageri și autovehicule, conform informațiilor furnizate de autoritățile elene.

„Nava ZEPHIROS, pentru pasageri cu plecare la orele 10:30, 15:30, 20:30 iar nava ANAX, pentru autoturisme cu plecare la orele 12:00, 21:00”.

MAE susține, totodată, că românii aflați în Grecia pot apela numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728879 și +30 2106744544, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al misiunii: +306978996222.

Feribotul „SAOS II” care făcea legătura între insula Samothraki și orașul Alexandroupolis din Grecia continentală s-a defectat săptămâna trecută, iar nava trimisă să suplinească lipsa feribotului s-a stricat și ea.

Autoritățile au permis unor turiști să doarmă în clădiri ale administrației locale, iar unii turiști și-au instalat corturi în apropierea portului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *