MAE : Românul rănit în atentatul din Kabul este în afara oricărui pericol și va fi transferat în Europa

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, miercuri, într-un comunicat de presă, că românul rânit în urma atacului terorist de la Ambasada României din Kabul este în afara oricărui pericol și urmează a fi transferat în Europa. De asemenea, MAE dă asigurări că România continuă să se implice în combaterea terorismului, iar personalul ambasadei noastre este decis să rămână pe loc și să-și continue activitatea.

„Ca urmare a atacului terorist care a avut loc la Kabul, din dispoziția Ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de criză din cadrul MAE. Colegul nostru rănit în timpul atacului din Afganistan este acum în afara oricărui pericol. Starea sa de sănătate este stabilă și urmează să fie transferat în Europa, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate.Totodată, în acest moment, sunt în curs de realizare formalitățile necesare pentru repatrierea corpului neînsuflețit al colegului decedat. Suntem alături de familia îndoliată și ne exprimăm regretul profund față de acest deznodământ tragic”, se precizează în comunicatul MAE.

Potrivit aceleiași surse, în atentatul de la Kabul, “mai multe persoane și-au pierdut viața și peste o sută au fost rănite. Atacul terorist a fost revendicat, în mod oficial, de către talibani. Pierderile noastre reprezintă o parte din cele suferite de comunitatea internațională, de partenerii și de aliații României. Clădirea Ambasadei României la Kabul a fost distrusă în proporție de 80%. Atacul terorist a avut loc într-o zonă rezidențială în care lucrau numeroși cetățeni străini și în care își desfășurau activitatea mai multe organizații internaționale, inclusiv misiunea diplomatică a României.

Personalul misiunii diplomatice care se află în Afganistan este determinat să rămână pe plan local și să își continue activitatea. Acest subiect se află încă în discuție la nivelul autorităților române”.

Ministerul de Externe adaugă că România nu renunță și va continuă să se implice în combaterea terorismului.

„România continuă să fie implicată, alături de aliații săi, în lupta împotriva terorismului. Implicarea României are la bază atât angajamentele țării noastre, parteneriatele noastre strategice și calitatea de stat membru NATO, cât și convingerea fermă că terorismul este un flagel destructiv, ce amenință întreaga omenire, în fața căruia nu putem rămâne indiferenți. Nu ne vom lăsa descurajați. Mulțumim pe această cale reprezentanților corpului diplomatic străin acreditat la Kabul, care au oferit sprijin și asistență pentru gestionarea acestei tragedii. (…) vȚinând cont de natura sensibilă și complexă a situației, precum și din respect pentru familiile colegilor noștri afectați de această tragedie, MAE recomandă ca informațiile pe această temă să fie tratate în spațiul public cu maximă responsabilitate şi prudenţă”, se precizează în comunicat.

Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit după atacul terorist care a avut loc, luni seara spre marți, în Kabul.

Președintele Iohannis, miercuri, să-l decoreze, post-mortem, pe diplomatul românul ucis la reprezentanța României de la Kabul cu ordinul național Steaua României în grad de cavaler cu însemn de război.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *