MAE rus planifică înfiinţarea unei comisii de experţi ruso-române pentru diplomaţie publică şi dialog cultural-ştiinţific

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a anunțat că ministerul de Externe al Federaţiei Ruse planifică înfiinţarea unei comisii de experţi ruso-române pentru diplomaţie publică şi dialog cultural-ştiinţific.

Comisia va fi creată prin semnarea unui memorandum între Academia Diplomatică a MAE al Rusiei şi Centrul pentru Politica Externă şi Studii de Securitate, în cadrul proiectului „Forumul Internaţional Diplomatic” şi festivităţilor dedicate împlinirii pe 15 octombrie a celor 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Rusia, a spus purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, citată de agenţia Sputnik.
Comisia româno-rusă va reprezenta o platformă de dialog ştiinţific şi cultural între cele două ţări, în cadrul căreia se va discuta despre momentele istorice complicate în relaţiile dintre cele două state, precum şi problemele actuale ale relaţiilor româno-ruse, a mai precizat Zaharova.
„Această iniţiativă a savanţilor ruşi şi români reprezintă o confirmare a dorinţei de a purta un dialog deschis, independent şi onest, neangajat politic şi fără influenţe externe. În pofida unei propagande antiruse promovate într-un şir de stat din Europa, comunitatea ştiinţifică are propriu punct de vedere, pe care îl va susţine în continuare”, a declarat Zaharova.
Programul Forumului va include organizarea unui simpozion ştiinţific internaţional la Bucureşti cu participarea oamenilor de ştiinţă din România şi Rusia, întrevederi în Parlamentul României, Institutul Europei, Fundaţiei Europene „Nicolae Titulescu”, primăria oraşului Craiova şi Universitatea din Craiova.
Evenimentul este susţinut de Centrul de Ştiinţă şi Cultură Rusă din Bucureşti, Ambasada Rusă din România, precum şi „Fundaţiei Ruse pentru Pace”.

„În acest fel, se creează o platformă de dialog între cercurile ştiinţifice ale Rusiei şi României, în cadrul căreia vor fi discutate inclusiv paginile delicate de istorie, precum şi probleme actuale ale relaţiilor bilaterale contemporane”, a precizat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *