Mafia imobiliară patronată de Firea încă bântuie Capitala: Protest pentru salvarea celor 11 hectare retrocedate în Parcul IOR din Capitală, unde au fost tăiați ilegal zeci de copaci

Câteva sute de oameni protestează, sâmbătă, în zona stației de metrou Titan, într-un demers pentru salvarea celor 11 hectare retrocedate în parcul IOR, unde zeci de arbori de pe acest spațiu verde au fost tăiați ilegal în ultimele luni, sub ochii autorităților care au dat doar amenzi simbolice, de 100 de lei pentru fiecare copac pus la pământ, transmite Hotnews.
Numărul manifestanților – mulți dintre ei părinți cu copii – a crescut, astfel că la această oră aproximativ 1.000 de oameni se află pe bucata retrocedată din IOR, cerând salvarea acesteia. Ei au plecat prin parc, pentru a vedea amploarea distrugerilor și modul în care zeci de copaci au fost puși la pământ.
„O suprafață de 12 hectare din Parcul IOR, echivalentul a 12 terenuri de fotbal, e pe cale să dispară pentru totdeauna din patrimoniul verde al Bucureștiului”, spune grupul de inițiativă civică, cel care a organizat protestul.
Primăria Sectorului 3, prin Poliția Locală, i-a amendat cu 1.800 de lei pe cei care au defrișat zeci de arbori de pe bucata retrocedată în Parcul IOR, potrivit unui răspuns transmis de instituție la solicitarea HotNews.ro. Mai exact, au fost 18 amenzi, fiecare de câte 100 de lei. Primăria Capitalei nu a mai dat sancțiuni deoarece pentru aceeași faptă nu pot fi aplicate mai multe sancțiuni.
Reamintim că Primăria Sectorului 3 a pierdut definitiv procesul în care a contestat titlul de proprietate prin care 11 hectare din parcul IOR au fost retrocedate în 2005, printr-o decizie a fostului primar Adriean Videanu. Decizia a fost pronunțată de instanța supremă în luna octombrie 2022, după 10 ani de procese.
Primăria Sectorului 3 a pierdut în principal procesul de la Curtea de Apel, potrivit motivării instanței, fiindcă nu a putut demonstra că are calitate procesuală, dar și fiindcă nu a putut demonstra că acolo a făcut amenajările specifice unui parc. Asta, deși în imaginile din satelit din 2005, când a fost retrocedat terenul, se văd alei și copaci. Câteva alei sunt vizibile și acum.