Mafia retrocedărilor, lovitură grea: Truică – 7 ani de închisoare cu executare, Benjamin Steinmetz și Tal Silberstein – 5 ani cu executare, Prințul Paul – 3 de închisoare

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat joi, 17 decembrie, verdictul final in dosarul Ferma Baneasa: omul de afaceri Remus Truica a fost condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare, israelienii Benjamin Steinmetz si Tal Silberstein au primit cate cinci ani de inchisoare cu executare, iar Printul Paul – trei ani si patru luni de inchisoare cu executare.

De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, anunta G4Media.

Anterior, afaceristii israelieni Benyamin „Beny” Steinmetz, Tal Silberstein si Moshe Agavi au fost achitati in dosarul retrocedarii ilegale a Fermei Baneasa si a padurii Snagov. Decizia a fost data de Curtea de Aple Brasov si nu era definitiva.

4 milioane de euro, confiscati

Curtea de Apel Brasov a decis confiscarea speciala a mai multor terenuri din Snagov aflate in proprietatea societatii Reciplia in suprafata de aproximativ 370.000 de metri patrati.

Instanta a mai dispus confiscarea speciala de la Remus Truica a mai multor terenuri din Snagov in suprafata totala de aproximativ 141.000 de metri patrati.

Magistratii au mai confiscat de la printul Paul suma de 4 milioane de euro.

Achitarile

Restul inculpatilor din acest dosar au fost achitati, printre acestia figurand afaceristii Marius Marcovici si Lucian Mateescu, Gheorghe Sin, secretar general al Academiei de Stiinte Agricole din Romania, si Apostol Musat, fost primar al comunei Snagov.

Acuzatiile DNA

Potrivit DNA, acuzatiile retinute in sarcina celor 22 de acuzati vizeaza infractiuni comise in perioada 2006-2013 in diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), in interesul obtinerii unor imobile de o valoare deosebita, intre care Padurea Snagov si Ferma Regala Baneasa, revendicate fara drept de Paul Philippe Al Romaniei.

Pe de o parte, Paul Philipe Al Romaniei ar fi cumparat influenta pe care Remus Truica ar fi avut-o asupra diferitilor functionari de la institutiile publice care detineau cele doua proprietati. Pe de alta parte, Truica ar fi prezentat „afacerea” unor persoane potente din punct de vedere financiar, „cu care s-a asociat, constituind un grup infractional, pentru a se implica in demersurile infractionale, singura cale in obtinerea bunurilor imobile pe care Paul Philipe Al Romaniei le revendica in mod nelegal”.

Cotele printului

Procurorii spun ca printul Paul i-ar promis inculpatului Truica Remus si asociatilor acestuia din grupul infractional o cota parte importanta, intre 50% si 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendica in Romania, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe masura obtinerii lor, prin contracte fictive de vanzare-cumparare cu Reciplia SRL.

Prejudiciul total in dauna statului roman inregistrat in acest dosar este enorm, ajungand la 145.398.569 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *