Magicienii finanțelor din România: Un fost prefect de Constanța, toată viața bugetar, a cumpărat un imobil de patrimoniu cu 650 de mii de euro

Un fost prefect al Constanței, care conform CV-ului a fost angajat doar la stat, a achiziționat un han de 1.700 mp cu 650.000 de euro. Clădirea se află în stadiu avansat de degradare și necesită sume importante pentru reabilitare și punere în circuitul turistic. În acest timp, deși inițial Primăria Constanța a transmis ferm că vrea să cumpere monumentul istoric și a trecut Hanul Balcan inclusiv în strategia culturală a municipiului, în cele din urmă nu și-a mai exercitat dreptul de preempțiune asupra imobilului, transmite info-sud-est.ro.

Distrus și abandonat de zeci de ani, Hanul Balcan este un monument istoric din centrul Constanței, cu o amprentă la sol de aproape 1.200 de mp, construit pe o bucată totală de 1.700 mp de teren într-una din cele mai scumpe zone ale orașului.

Cu un an în urmă, Primăria Constanța și-a propus, prin strategia culturală a municipiului, să cumpere monumentul istoric și să îl reabiliteze. Însă instituția nu a mai apucat nici măcar să spună dacă vrea să îl cumpere sau nu, pentru că Constantin Ion, fost prefect PSD al Constanței, a cumpărat între timp monumentul istoric.

În timp ce solicitarea de exercitare a dreptului de preempțiune, adresată primăriei, era ținută prin sertare în diferite birouri ale instituției, Ion, actualul director al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Constanța, le plătea proprietarilor Hanului 650.000 de euro și își adjudeca imobilul.

La 17 iunie 2022, soții Constantin și Cătălina Ion plăteau 650.000 de euro celor nouă proprietari ai Hanului Balcan și astfel achiziționau imobilul de 1.700 de mp din centrul Constanței, pe strada Ștefan cel Mare.

Constantin Ion este fost prefect al județului Constanța, a fost angajat doar la stat, conform CV-ului publicat pe site-urile instituțiilor publice, și în momentul de față este director al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Constanța.

L-am întrebat de unde a avut cei 650.000 de euro pentru achiziționarea monumentului istoric:

“Am răspuns deja la această întrebare, sunt sigur că o regăsiți în mai multe materiale. Următoarea”, ne-a răspuns scurt Constantin Ion, care făcea referire la declarațiile date pe acest subiect în presa locală constănțeană, în care preciza că este “un efort financiar al întregii familii”.

Am insistat și l-am rugat să fie mai explicit și să ne spună cine mai exact a participat la acest “efort”.

“Vă rog să trecem de prima întrebare dacă vreți să vă răspund la toate”, a replicat Constantin Ion, care a mai precizat că dorește să renoveze Hanul și să-l exploateze: “Îl redăm folosinței turistice. Restaurant”.

Doar că monumentul istoric de categoria B este compus din patru clădiri care, desfășurat, ajung la aproximativ 2.500 de mp. Totul este o ruină și necesită reabilitare majoră. În condițiile în care prețurile pentru restaurarea monumentelor istorice sunt semnificativ mai mari comparativ cu imobilele obișnuite, iar clădirea este de asemenea, de dimensiuni considerabile, l-am întrebat pe Constantin Ion cât crede că vor costa toate lucrările și de unde are banii necesari.

“Încă nu am făcut un calcul în momentul acesta. Prețurile sunt mari la orice construcție în momentul acesta, nu neapărat că este monument istoric. Vă tot învârtiți în jurul banilor. Voi vinde alte proprietăți”, a conchis Constantin Ion.

Conform propriului CV, Constantin Ion a fost angajat doar la stat, ocupând diferite funcții în instituțiile publice. În perioada 2001-2009 a fost angajat în cadrul Primăriei Constanța și Consiliului Județean Constanța, apoi director al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Constanța, în mai multe rânduri, Prefect în perioada 2015-2016, numit în funcție în timpul guvernării Ponta sau secretar general al Ministerului Sănătății în timpul guvernelor Grindeanu și Tudose.

A obținut în 2015 certificate de atestare a competențelor profesionale de la Colegiul Național de Informații, iar în 2016 de la Colegiul Național de Apărare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *