Magistraţii au pensii de şase ori mai mari decât ar fi în baza contribuţiei. Vezi ce sume încasează 

Aproape 9.200 de civili au primit pensie specială în luna noiembrie, arată datele Casei Naţionale de Pensii, consultate de economica.net. Printre ei se numără magistraţi, piloţi, diplomaţi, parlamentari şi grefieri. Dintre ei, pensionarii din magistratură au cele mai mari pensii speciale: în medie, peste 17.000 lei în noiembrie, de peste şase ori mai mult decât li s-ar fi cuvenit în baza contribuţiei de asigurări sociale virate la buget pe parcursul carierei. Diferenţa dintre cât au primit şi cât li s-ar fi cuvenit în baza contribuţiei pe care au virat-o la pensie am plătit-o cu toţii, din bugetul asigurărilor sociale, dar şi din bugetul de stat, în acord cu prevederile legilor prin care li s-au acordat aceste privilegii.
Casa Naţională de Pensii Publice e instituţia care administrează pensiile speciale ale civililor.

Dintre civili, magistraţii pensionari au cele mai mari pensii speciale: în medie, peste 17.100 de lei în luna noiembrie, potrivit datelor Casei de Pensii, pe care economica.net le-a comparat. Acestora li s-ar fi cuvenit, de fapt, pensii medii de numai 2.700 de lei în noiembrie, în baza contribuţiei plătite la sistemul public de pensii. Diferenţa de peste 14.000 de lei le-a fost plătită de la bugetul de stat, alimentat din banii plătiţi de toţi contribuabilii din România.

Sume uriașe încasează, lunar, și pensionarii din aviația civilă, în medie 10700 lei, când, de fapt, în baza contribuției, ar trebui să ia 3000 de lei. Și pensioanrii Curții de Conturi au, în medie, pensii de peste 7000 de lei deși, în baza CAS plătite  pe parcursul carierei ar trebui să ia 3400 lei. De asemenea, și diplomații și funcționarii parlamentari au încasat, pe noiembrie, potrivit erconomica.net, dublul sumei care ar fi trebuit plătită, în baza contributivității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *