Magistraţii Şi Jurnaliştii, Ameninţaţi Cu Puşcăria

Liviu Dragnea S-a „Achitat” În Parlament

Modificările la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală dau motiv de petrecere în penitenciare. Dacă legile penale marca Dragnea&company vor fi publicate în Monitorul Oficial măcar şi pentru 24 de ore, suspecţii şi condamnaţii pentru o serie de infracţiuni pot răsufla uşuraţi. Sub umbrela principiului Legii penale mai favorabile, aceştia îşi vor închide dosarele în secunda doi. Modificările legislative cu dedicaţie vor face însă şi victime. Jurnaliştii şi magistraţii vor trebui să lucreze cu mănuşi când va veni vorba de infractori. Conform modificărilor, oricine îndrăzneşte să facă publice matrapazlâcurile aleşilor riscă să petreacă până la 3 ani după gratii. Loc se va face sigur, având în vedere grija autorităţilor de a elibera puşcăriile şi, chiar mai mult, de a fereca uşile acestora pentru a nu le călca pragul câţiva aleşi ai neamului. Liderul PSD, Liviu Dragnea, convins că nu-l lasă „aştia” să scape – după cum a declarat zilele trecute- vrea să fie sigur că îşi va face propria-i lege în Parlament.

După Noroc: Puşcărie sau amendă

„Fapta funcționarului public care înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca și cum aceasta ar fi fost condamnată se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dacă declarația se face în numele unei autorități publice, pedeapsa se majorează cu o treime”. A fost de ajuns de o frază, astfel încât aleşii să fie siguri că nu carecumva vreun procuror sau judecător dezvălui că vreun politician s-a înfruptat din banul public. Cel puţin până la o decizie definitivă. Până atunci dacă lucrurile sunt groase şi riscă puşcăria, poate se mai dă vreo lege întru scăparea penalilor. Şi joaca cu cuvântul „penal” se cam încheie. Pedeapsa pentru o astfel de jignire la adresa unui funcţionar care jefuieşte banii publici este pedepsită cu până la un an de puşcărie. Un pumn în gură pentru jurnalişti sau magistraţi parcă ar fi mai rentabil decât un an la „Beciul domnesc”.

„Dezvăluirea, fără drept, de informații dintr-o cauză penală, atunci când această interdicție este impusă de legea de procedură penală, se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă. Dacă fapta este săvârșită de un magistrat sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa se majorează cu jumătate”.

În ajutorul Codului Penal cadou pentru politicieni vine şi Codul de Procedură Penală unde protecţia pentru aleşi este întărită. „În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice, precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice referitoare la faptele și persoanele care fac obiectul acestor proceduri”. Aşadar, adio ştiri. În graba de a scăpa o mână de politicieni cu probleme penale, aleşii n-au luat în calcul că este foarte posibil ca în cazul unor infracţiuni dezvăluirea unor informaţii este vitală pentru anchetă. Spre exemplu, cum ar mai putea fi dat un suspect în urmărire naţională şi internaţională dacă după începerea urmăririi penale şi-ar lua tălpăşiţa şi ar pleca peste mări şi ţări să-şi vadă liniştit de viaţă. Chiar dacă poate a luat viaţa altcuiva.

Intrarea în vigoare a noilor coduri marca PSD-ALDE ar desfiinţa practic atât justiţia cât şi mass-media. Sau cel puţin le va închide gura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.