Magnatul penal Ioan Nicuale, unul dintre cei mai mari poluatori care otrăvesc aerul localnicilor din Ialomița / CINE sunt ceilalți

Companiile Clean Tech Ciulnița, Urban Slobozia, Expur, combinatul chimic Chemgas Holding Corporation și depozitul zonal de deșeuri al firmei Vivani Salubritate sunt primii 5 poluatori din județul Ialomița, potrivit datelor de la Agenția pentru Protecția Mediului Ialomița, citate de ziarul local independentonline.ro.

Potrivit presei locale, în ciuda sesizărilor făcute în ultimii 4 ani de către cetățenii Sloboziei, niciuna dintre aceste firme nu a fost obligată să-și modifice radical activitatea de producție.

Cine sunt firmele poluatoare.

Clean Tech International Ciulnița este o companie care i-a înnebunit cu mirosurile pestilențiale pe localnicii din Ciulnița. A mai fost amendată și închisă de APM și Garda de mediu Ialomița din cauza acestui fapt. 


Foto: Fabrica de făinuri proteice din Ciulnița; Sursa: ziarulstirea.ro

Din 2011, fabrica deține două instalații de procesare a deșeurilor animale de la abatoarele de păsări și produce făinuri proteice care nu sunt destinate consumului uman. Capacitatea de prelucrare este de 120 de tone/zi de țesut moale și 80 de tone/zi pene cu sânge. Este considerată singura unitate de capacitate mare din România care poate să sterilizeze și ecologizeze aceste subproduse de origine animală. 

Clean Tech Internațional din Ciulnița este deținută în proporție de 70 la sută de ECB Company din Milano, reprezentată de Daniela Valentina Susanna Castegnaro, și de Saria International GMBH, cu 30%, o companie din Selm, Germania, reprezentată de dr. Robert Figgener şi de Stephan Vieth, potrivit datelor de la Registrul Comerțului. 

Urban Slobozia este compania de salubritate deținută de CJ Ialomița. 

Expur Slobozia este una dintre cele mai mari companii producătoare de ulei şi biodiesel din România. Este filiala locală a grupului francez Avril. A avut o cifră de afaceri de peste 220 de milioane de euro în 2018 și un profit de peste 4 milioane de euro.

Produce marca de ulei Bunica (liderul pieţei locale de ulei de floarea-soarelui), marca de ulei de măsline Zagora, mărcile Olpo, Marisol şi Ulcom, potrivit datelor de pe site-ul companiei.

Chemgas Holding Corporation SRL administrează fostul combinat Amonil de îngrășăminte chimice din Slobozia. Este unul dintre marii poluatori care otrăvesc aerul locuitorilor din județul Ialomița. 


Foto: combinatul de îngrășăminte chimice din Slobozia; Sursa: ziarulstirea.ro

Pe 29 aprilie 2020, Tribunalul Ialomița a declarat falimentul și dizolvarea Chemgas Holding Corporation, însă decizia nu este definitivă, urmând a fi luată de Curtea de Apel București pe 1 octombrie 2020. Vezi aici. 

Valoarea datoriilor pe care Chemgas Holding Corporation le are către creditori este de 334,2 milioane de lei. Statul, prin ANAF, are de recuperat 12 milioane de lei, la care se adaugă și plata penalităților. 

Potrivit datelor de Registrul Comerțului, asociaţii SRL-ului care administrează combinatul chimic sunt off-shore-ul din Belize, Riverside Developement LTD (99,9999%), reprezentat de Cosmin Sebastian Ionescu, şi Cosmin Sebastian Ionescu, cu 0,0001%.

Beneficiarul real este însă magnatul Ioan Nicuale. Prin companiile sale, el mai controlează alte 4 combinate de îngrășăminte chimice în România. 

De altfel, Chemgas Holding Corporation a fost asociată în compania IC Tooling, până în 2017, cu companiile Viromet (în insolvență) din Victoria, județul Brașov, și Intergaz-Est (în faliment), din Zimnicea, Teleorman, companii controlate de Niculae.

Spre exemplu, Viromet a fost deținută până în octombrie 2019 de off-shore-ul Whitbread Holding Ltd, unul dintre off-shore-urile lui Nicuale. Vezi lista aici. 

Dosarele lui Nicuale.

În aprilie 2015, magnatul Ioan Nicuale și Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al CJ Brăila, au fost condamnaţi în dosarul finanţării ilegale a campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană din 2009. Niculae a primit 2 ani şi jumătate, iar Bunea Stancu, 3 ani. 


Foto: magnatul Ioan Niculae; Sursa: Newsmaker.ro

În dosarul ”Interagro”, Ioan Niculae a primit 3,6 ani cu executare în noiembrie 2018. Sentința nu este însă definitivă. Apelul se judecă la Curtea de Apel București și are termen pe 17 septembrie 2020. 

Iona Niculae este judecat și în marele proces Romgaz, început după 10 ani de anchete și procese în cameră preliminară.

În iulie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat interceptările făcute de SRI pe mandat de siguranță națională (MSN) în procesul Romgaz ca urmare a deciziei CCR 55/2020, potrivit deciziei instanței supreme. 

În acest caz compania Interagro, patronul ei, Ioan Nicuale, fostul ministru PDL al Economiei, Adrian Videanu și mai mulți funcționari sunt acuzați de producerea unui prejudiciu de 60 de milioane de euro prin obținerea de către Interagro de gaze ieftine din producția internă față de populația care a primit gaze scumpe, importate din Rusia. 

Depozitul Zonal de deșeuri din Slobozia, operat de firma Vivani Salubritate, este un alt mare poluator care face viața urât mirositoare localnicilor din Ialomița. Vezi aici.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Vivani Salubritate este deținută cu 80 de procente de compania elvețiană Chinox A.G., reprezentată de dr. Kálmán János József, de către Vasile Iancu din Slobozia, cu 19,12%, Marian Popa din Sibiu, cu 0,78% și Jeno Imreh din satul Valureni (comuna Cristeşti), județul Mureş, cu 0,10%. 

Vivani Salubritate operează și în județul Olt un depozit pentru decontaminarea deșeurilor periculoase. În 2014, după amenzi repetate ale Gărzii de Mediu Olt, firmei i-a fost impus un termen de 60 de zile pentru a remedia deficiențele constatate. După expirarea termenului stabilit, autoritățile de mediu au constatat că nu au fost remediate deficiențele și i-au retras autorizația de mediu. În urma unui alt control efectuat în octombrie 2014, comisarii Gărzii de Mediu Olt au constatat că firma își desfășura în continuare nestingherită activitatea și astfel firma s-a ales cu dosar penal. Vezi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *