Mai multe servicii medicale gratuite pentru români: Consult preventiv după 40 de ani

Proiectul de contract-cadru propus de Casa Națională de Asigurări de Sănătate propune mai multe modificări în ceea ce privește serviciile medicale de care beneficiază pacienții români. Mai multe servicii vor fi introduse în premieră, din 2023, dar vor fi și majorări de tarife pentru anumite proceduri.

Pacienții români vor beneficia, începând cu anul viitor, de mai multe servicii medicale gratuite, conform prevederilor din noul contract cadru propus de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Serviciile vor fi introduse în pachetul de asistență medicală primară, la care au acces toți pacienții. Printre acestea se numără detartraj cu ultrasunete și periaj profesional, test Frax, dar și test Babeș-Papanicolau, în cazul femeilor simptomatice.

Conform documentului aflat în dezbatere, ce urmează să fie implementat din 2023, românii vor beneficia, în premieră, de o serie de servicii medicale pentru ca, în trecut, trebuiau să plătească. Este vorba despre detartraj, care va fi gratuit o dată pe an, sau de un test Frax prin care se stabilește riscul de fractură la pacienții cu osteoporoză.

În plus, femeile vor putea solicita un test gratuit Babeș-Papanicolau, pentru depistarea cancerului de col uterin.

Decontări pentru investigații de evaluare a riscului

Noul contract cadru aflat în dezbatere publică pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pune accent pe prevenție și evaluarea riscurilor de îmbolnăvire. În acest sens au fost introduse consultațiile preventive, pentru persoane cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, în vederea depistării din timp a unor afecțiuni. Este vorba despre investigații menite să prevină apariția bolilor cardiovasculare, a unor forme de cancer, pentru depistarea precoce a melanomului malign, dar și evaluări ale sănătății mintale și ale sănătății reproductive.

În cazul persoanelor de peste 60 de ani se propune evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătății, a riscurilor de apariție a bolilor cardiovasculare, oncologice, a osteoporozei, a incontinenței urinare, a melanomului malign. De asemenea, contractul cadru prevede evaluări ale sănătății mintale, inclusiv ale depresiei, precum și în vederea depistării riscului de demență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *