Mai multe tancuri petroliere care trebuiau să transporte petrol din Venezuela au făcut cale întoarsă din cauza riscului de a fi sancţionate de SUA

Două tancuri petroliere care navigau spre Venezuela pentru a încărca petrol s-au întors din drum, iar alte trei nave au ieşit din apele teritoriale ale ţării, în condiţiile în care Statele Unite analizează includerea pe o listă neagră a zeci de vase pentru că transportă petrol venezuelean, potrivit datelor şi surselor din sectorul de profil, transmite Reuters.

Washingtonul ia în considerare impunerea de sancţiuni navelor implicate în exportul petrolului din Venezuela, deoarece guvernul american încearcă să elimine principala sursă de venit pentru preşedintele socialist Nicolas Maduro.

Rundele anterioare de sancţiuni au redus exporturile petroliere venezuelene la un nivel minim al ultimilor 17 ani şi au adâncit criza economică a ţării, dar Maduro a rămas la putere, spre nemulţumirea administraţiei preşedintelui american Donald Trump.

Restricţiile americane mai dure pentru transportul maritim ar face mai dificilă livrarea de petrol către rafinăriile din străinătate ale firmei petroliere de stat PDVSA.

Exporturile de petrol ale Venezuelei au scăzut în luna mai la aproximativ 452.000 de barili pe zi, , cel mai redus nivel atins de la o grevă naţională care a paralizat economia şi a afectat exporturile în decembrie 2002 şi ianuarie 2003.

Unii operatori de nave au început să devieze navele departe de Venezuela, pentru a evita riscul de a suferi sancţiuni care ar îngreuna menţinerea în funcţiune a tancurilor petroliere.

Nava Malta Seadancer, operată de firma greacă Thenamaris Ships Management şi folosită de compania de rafinare Tipco Asphalt din Thailanda, s-a întors în Gibraltar după ce a aşteptat o săptămână în Oceanul Atlantic, potrivit datelor firmei Refinitiv Eikon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *