Mai multe ţări europene analizează combinarea vaccinurilor pentru Covid-19, la persoane care au primit prima doză de vaccin al AstraZeneca

Mai multe ţări europene analizează combinarea vaccinurilor pentru Covid-19, la persoane care au primit prima doză de vaccin al AstraZeneca, într-o mişcare fără precedent care scoate în evidenţă dificultăţile cu care se confruntă guvernele în ţinerea sub control a creşterii numărului de infecţii, transmite Reuters.

Programele de vaccinare au fost perturbate de datele potrivit cărora un număr mic persoane vaccinare cu vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca au suferit formarea unor cheaguri de sânge extrem de rare, unele ţări din lume suspendând utilizarea acestora, din prudenţă.

Un înalt oficial al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat într-un interviu publicat marţi că există o legătură între vaccin şi cheagurile rare de sânge formate la creier, posibilele cauze fiind încă necunoscute.

EMA a declarat ulterior că evaluarea vaccinului este în curs.

AstraZeneca a declarat anterior că studiile sale nu au găsit un risc mai mare de formare a cheagurilor din cauza vaccinului, din care milioane de doze au fost administrate în întreaga lume.

În timp ce multe ţări au reluat utilizarea vaccinului, unele au impus restricţii în funcţie de vârstă. În multe cazuri, autorităţile trebuie să decidă ce este de făcut în cazul persoanelor care au primit o primă doză de AstraZeneca, dar nu mai sunt eligibile în conformitate cu noile reguli.

În timp ce cifrele sunt mici în comparaţie cu zecile de milioane de vaccinuri administrate în întreaga regiune, decizia este semnificativă, deoarece nu a fost testată în studiile pe oameni de fază târzie.

Orice divergenţă în ceea ce priveşte autorizaţia de introducere pe piaţă acordată de EMA ar fi, de asemenea, considerată drept ”utilizare în afara autorizaţiei”, ceea ce înseamnă că nu ar fi aprobată de autoritatea de reglementare şi ar lăsa ţările să fie responsabile pentru eventualele efecte secundare.

EMA nu a avut niciun comentariu imediat când a fost întrebată despre amestecarea vaccinurilor.

Unii experţi spun că, deoarece toate vaccinurile vizează aceeaşi proteină exterioară ”spike” a virusului, ar putea funcţiona împreună pentru a învăţa corpul să lupte împotriva virusului. Nu există dovezi că eficacitatea va fi la fel de mare.

Germania a fost prima ţară europeană care a recomandat pe 1 aprilie ca persoanele sub 60 de ani care au avut o primă injecţie cu AstraZeneca să primească un produs diferit pentru a doua doză.

Norvegia va decide până pe 15 aprilie dacă va relua utilizarea vaccinului AstraZeneca sau se va baza pe alternative.

”Rezultatul este fie că primeşti un vaccin, vaccinul AstraZeneca … fie primeşti un vaccin de rapel cu alte tipuri de vaccinuri”, a declarat pentru Reuters Sara Viksmoen Watle, medic senior la Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

Autorităţile norvegiene aşteaptă, de asemenea, rezultatele unui studiu britanic lansat în februarie, pentru a explora efectul combinării dozele de vaccinuri Pfizer şi AstraZeneca.

Momentul publicării datelor nu este cunoscut.

Marea Britanie a declarat la sfârşitul anului trecut că va permite să se administreze oamenilor vaccinuri diferite pentru COVID-19, în ocazii rare, dar încă nu a trebuit să facă acest lucru.

Finlanda, care a reluat utilizarea vaccinului AstraZeneca din 29 martie, dar doar persoanelor cu vârsta de cel puţin 65 de ani, a declarat că va aştepta concluziile EMA înainte de a face o recomandare.

Administrarea celei de a doua doze trebuie să înceapă până la jumătatea lunii aprilie.

În Franţa, unde vaccinul poate fi utilizat acum doar pentru cei cu vârsta de cel puţin 55 de ani, problema afectează sute de mii de oameni.

Un alt organism consultativ de sănătate, însărcinat cu definirea utilizării vaccinurilor, Haute Autorité de la Santé (HAS), analizează, de asemenea, folosirea unui vaccin mRNA produs de Pfizer-BioNTech sau Moderna ca a doua doză, au spus două surse.

Cu toate acestea, nu a fost încă luată o decizie oficială, deoarece experţii aşteaptă mai multe date, în special din Marea Britanie, a adăugat una dintre surse.

Franţa are timp să ia o decizie până la începutul lunii mai, care marchează 12 săptămâni de la administrarea primelor doze.

HAS nu a avut niciun comentariu. În februarie, HAS a afirmat că nu există date care să evalueze interschimbabilitatea vaccinului AstraZeneca şi, prin urmare, a recomandat ca cei care au primit deja o primă doză să nu primească un alt vaccin, atunci când sunt vaccinaţi pentru a doua oară.

UE face apel la cei 27 ”să vorbească pe o singură voce” pentru a nu spori neîncrederea

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, i-a îndemnat miercuri pe membrii UE să se coordoneze şi „să vorbească pe o singură voce” în legătură cu vaccinul AstraZeneca împotriva coronavirusului, restricţionat în mai multe ţări, pentru a nu alimenta neîncrederea, notează AFP.

„Este esenţial să urmăm o abordare coordonată. Trebuie să vorbim pe o singură voce în întreaga UE pentru a încuraja încrederea publicului în vaccinare”, a spus ea într-un tweet, înainte de a discuta cu miniştrii europeni ai sănătăţii.

Acesta din urmă s-au reunit miercuri la sfârşitul zilei pentru a examina concluziile Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) confirmând legătura dintre vaccinul AstraZeneca şi cazurile rare de cheaguri de sânge.

Cu toate acestea, autoritatea de reglementare europeană a afirmat că beneficiile vaccinului produs de compania suedezo-britanică sunt mai mari decât riscurile şi că nu a fost identificat niciun factor de risc specific, cum ar fi vârsta.

Mai multe state europene au decis, totuşi, să restrângă utilizarea acestuia în funcţie de criteriile de vârstă – variabile de la o ţară la alta.

„Deciziile privind campaniile naţionale de vaccinare, persoanele care se vaccinează cu ce vaccin, depind de voi”, adică de fiecare stat membru, le-a spus Stella Kyriakides miniştrilor, reclamând în acelaşi timp o abordare concertată pentru „a nu scufunda cetăţenii în confuzie”, potrivit discursului ei consultat de AFP.

Informaţiile despre posibile efecte secundare grave, chiar extrem de rare, au contribuit la alimentarea neîncrederii persoanelor solicitate pentru vaccinare, dintre care unele evită centrele oferind doze de AstraZeneca sau apelează la alte vaccinuri disponibile.

Ministrul portughez al sănătăţii, Marta Temido, a cărei ţară deţine din ianuarie preşedinţia prin rotaţie a UE din ianuarie, a cerut, de asemenea, o mai bună coordonare europeană cu privire la utilizarea vaccinului AstraZeneca.

„Aceasta este o decizie tehnică, nu o decizie politică. Trebuie să urmărim în continuare cele mai bune informaţii ştiinţifice furnizate de EMA şi recomandările sale. Nu trebuie să uităm că deciziile individuale afectează pe toată lumea”, a insistat ea.

Restricţiile impuse de unele state membre sunt de fapt susceptibile de a creşte presiunea asupra ţărilor vecine ca să adopte măsuri similare.

„Lumea ne urmăreşte şi trebuie să ţinem cont de faptul că vaccinul AstraZeneca este principalul vaccin care este exportat în ţările cu venituri mici şi medii”, a spus Stella Kyriakides în discursul său către miniştri, citată de AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *