VIDEO UPDATE Mai mulți morți după prăbușirea unui viaduct al autostrăzii A10 de lângă Genova

O porţiune a unui viaduct al autostrăzii A10 s-a prăbuşit marţi lângă oraşul Genova, în nord-vestul Italiei, şi este posibil să existe autovehicule căzute în gol, au anunţat serviciile de pompieri, transmit AFP, Reuters şi dpa.

Primele imagini difuzate de media arată viaductul într-un nor de praf, cu o porţiune de mai multe zeci de metru lipsă, într-o zonă ce pare mai degrabă industrială.

Potrivit pompierilor, podul Morandi s-a prăbuşit în jurul orei 12.00 (10.00 GMT), iar la faţa locului au fost trimise echipe de intervenţie.

Un reprezentant al Protecţiei Civile italiene Angelo Borrelli a revizuit numărul victimelor surpării unei lungi porţiuni din viaductul autostrăzii A10, la Genova, în nordul Italiei, la 20 de morţi şi 13 răniţi, relatează The Associated Press.

Victimele par să fi fost toate în vehiculele care au căzut de pe viaduct, a declarat Borrelli marţi, într-o conferinţă de presă la Roma.

El a precizat că există două depozite sub porţiunea surpată, dar ar fi fost închise, în perioada concediilor de vară, iar nimeni nu se afla în interior.

Nicio reşedinţă nu a fost afectată de surpare, a mai precizat Borrelli.

Ingineri rutieri verificau siguranţa viaductului în alte puncte, iar unele zone au fost evacuate ca măsură de precauţie, a anunţat reprezentantul Protecţiei Civile.

O persoană a fost scoasă în viaţă, marţi, dintre dărâmăturile viaductului care s-a surpat în apropiere de oraşul Genova (nord) şi era transportată cu un elicopter la spital, potrivit Ansa, scrie The Associated Press.

Din cauza reliefului foarte accidentat din regiunea Genovei, între mare şi munte, autostrada parcurge porţiuni lungi de viaducte şi tuneluri.

Viaductul ar fi căzut cu tot cu automobilele care se deplasau pe el, ar putea exista victime. Circulația pe autostradă a fost blocată.

Potrivit imaginilor publicate în rețele de socializare, podul a rămas fără un segment de vreo sută de metri.

Primii răniți au fost extrași de sub dărâmături. Potrivit pompierilor, cel puțin 20 de vehicule au căzut în gol. Directorul spitalului din Genova a descris incidentul drept „un adevărat masacru”.

Vorbind despre o „scenă apocaliptică”, un martor a declarat pentru Sky Italia că vehiculele „opt sau nouă” s-au rostogolit de pe pod când acesta s-a prăbușit.

Ministrul italian al Transporturilor Danilo Toninelli evocă o „tragedie imensă“.

Autostrada A10 a fost construită în anii 1960. În 2016 au avut loc lucrări de consolidare a viaductului.

„Podul se clătina de câteva zile„

Moldovenii stabiliți în Genova, cei care locuiesc în apropierea podului spun că acesta se clătina în ultimele zile și era suprasolicitat.

„Podul se află într-o zonă industrială, la periferia orașului Genova. Treceam frecvent pe acolo, atunci când mergeam la hypermarket pentru a face cumpărături. Această veste ne-a bulversat pe toți. Unii zic că a fost un fulger, după care s-a auzit un zgomot foarte mare și s-a prăbușit. Plouă foarte puternic”, a declarat pentru Sputnik Moldova Diana Dosca, moldoveancă stabilită de 12 ani în Italia.

Consulatul General al României la Torino spune că nu a fost notificat în legătură cu existenţa unor cetăţeni români printre victimele prăbuşirii unui pod la Genova şi nici nu a primit solicitări de asistenţă consulară în legătură cu acest incident.

„Consulatul General al României la Torino urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de prăbuşirea unui pod rutier în oraşul Genova. Oficiul consular a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate. Până în acest moment, autorităţile italiene nu au notificat oficiul consular cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul consulatului nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară în legătură cu acest incident”, anunţă MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale oficiului consular:+39 011 249 57 75; +39 011 249 52 64; +39 011 249 50 64; +39 011 235 90 53, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al oficiului consular: +39 338 756 8134.

Consulatul General al României la Torino monitorizează cu prioritate situaţia şi menţine legătura cu autorităţile locale, fiind pregătit să intervină, în limita competenţelor legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.