Mai presus de lege și bun simț: România e distrusă de corupție cu ajutorul magistraților, dar acestora le cresc iarăși pensiile si salariile

Conform unui Ordin al ministrului Justiției pensiile speciale ale magistraților vor fi majorate din nou. Salariul mediu net judecător – 13.369 lei, procuror – 13.473 lei, grefier 5.232 lei. Aceasta este situația cu salariile aflate in plata inainte de Valoarea de referinta Sectoriala 605
Ministrul Predoiu susține că astfel se evită cheltuieli de zeci de milioane de lei, pentru procese intentate de magistrați pentru recuperarea unor drepturi salariale. „Am fost obligat să iau o astfel de măsură pentru a respecta decizia CCR. Se elimină astfel inechitățile din sistem”, spune Predoiu.
Ministrul a vorbit despre un fenomen incontrolabil al proceselor cîștigate de magistrați, care cer în instanță plata unor sporuri sau diverse drepturi salariale.
Predoiu a susținut că până la finalul anului va face un proiect privind salarizarea unitară în sistemul judiciar, pentru a rezolva dezechilibrele din sistem legate de grade, funcții sau sporuri.
Cuantumul pensiilor magistraţilor sunt raportate la drepturile salariale aflate în plată, cf Legii speciale nr 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Dacă înainte salariul magistraţilor se calcula de la o Valoare Sectorială de Referinţă (VSR) de 465 de lei, de la 1 februarie 2022, acesta se va calcula pornind de la un VRS de 605 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.