Măi să fie! Iranul susține că exportă servicii inginerești în România / În realitate, a semnat un acord cu un securist bătrân anchetat la Roma pentru că spăla banii Cosa Nostra

Iranul și România ar fi semnat un “Memorandum of Understanding (MOU)” potrivit căruia Republica Islamică va oferi țării noastre servicii de inginerie pentru industria gazelor naturale, a anunțat IRNA, agenția oficială de presă a Iranului, citată de Tehran Times.
Memorandumul ar fi fost semnat între “Iranian Gas Engineering and Development Company (IGEDC)” și compania română Gaz Vest. Potrivit sursei citate, documentul ar arăta că Iranul va coopera cu România la “construcția de conducte de transport, instalații de mărire a presiunii și la dezvoltarea de rezervoare de stocare a gazului” în țara noastră.
În plus, notează Tehran Times, România ar fi ”prima țară europeană în care Iranul va exporta servicii tehnice și inginerești”.
Șeful IGEDC, Reza Noshadi, a declarat că un alt scop al memorandumului de înţelegere ar fi de a studia oportunități comune de investiții și de a interacționa și în alte domenii, cum ar fi “construcția de rafinării și de centrale energetice”. În cadrul memorandumului va fi format “un grup comun de lucru cu scopul de a schimba între părți cunoștințe, expertiză și experiență”.
În ultimii ani, în special după ce SUA au impus noi sancțiuni economice Iranului, Republica Islamică ar fi făcut ”pași serioși în scopul de a impulsiona exporturi non-petroliere și de a reduce dependența de petrol. Politica Republicii Islamice nu s-a limitat la creșterea exporturilor de produse non-petroliere, țara fiind hotărâtă să sporească exportul de servicii tehnice și inginerești”, notează Tehran Times.
Publicația citează date ale Asociației Exportatorilor Iranieni de Sercivii Tehnice Inginerești și arată că Iranul ar avea potențialul și capabilitatea de a exporta astfel de servicii în valoare de 25 de miliarde de dolari anual !!
”Având în vedere acest uriaș potențial în domeniu, stimularea unor asemenea exporturi ar fi un avantaj pentru extinderea comerțului exterior al țării. Potrivit fostului șef al Iranʼs Trade Promotion Organization (TPO), Hamid Zadboum, TPO s-a concentrat pentru stimularea exporturilor de servicii inginerești și tehnice în țări vecine, ca și în China și India”, notează Tehran Times.
Memorandum cu o firmă românească cu activitate suspendată
Doar că Gaz Vest, firma românească din Arad cu care ar fi semnat Iranul un astfel de memorandum de înțelegere, are activitatea suspendată pe fondul crizei prețurilor la gaze naturale și a renunțat la clienți. Aceștia au fost preluați de un furnizor de ultimă instanță (FUI), agreat de ANRE.
Foto: Gaz Vest; Sursa: gazvest.com
”Cu regret va informăm că, datorită evoluției prețului pe piața gazelor naturale din România, dar și la nivel european, acestea traversând o perioadă extrem de dificilă, cu o volatilitate extrem de ridicată a prețului (de la 130 RON /MWh la începutul lunii octombrie la 900 RON/MWh în prezent), dar și a modificărilor legislative adoptate privind plafonarea prețului la gazele naturale furnizate, modificări care datorită neclarității privind cine și când acoperă costurile avute de furnizor pentru prestarea activității de furnizare au condus la suspendarea de către banci a tuturor procedurilor de finanțare inițiate, GAZ VEST SA a fost nevoită să notifice ANRE suspendarea pe o perioadă de 3 luni a activității de furnizare.
Conform legislației în vigoare clientii GAZ VEST SA vor fi preluati de catre alți furnizori sau de către FUI, angajații GAZ VEST SA asigurând tot sprijinul pentru realizarea acestui transfer.
Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, privind modificările care urmează să fie adoptate în următoarea perioadă pentru Legea 259 (ceea ce înseamnă că însuși cei care au elaborat-o, în urma sesizărilor, și-au dat seama de neajunsurile acestei Legi) sperăm ca neclaritățile invocate de sistemul bancar se vor clarifica astfel încât GAZ VEST SA să acceseze finanțările solicitate și ca în maxim 3 luni să revenim în calitate de furnizori ai dumneavoastră”, arată Gaz Vest Arad într-un comunicat de presă postat pe site-ul companiei.
A cui e compania
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, compania este deținută de Victor Dombrovschi, cu 73,6311% şi SIF Banat-Crişana, cu 25,8185%. Directorul general al companiei este Liviu Marius Ilievici.
Foto: Victor Dombrovschi; Sursa: gazetaromaneasca.com
Patronii gropii de gunoi Glina
Victor Dombrovschi este unul dintre patronii Ecorec SA, operatorul gropii de gunoi de la Glina, lângă București. Împreună cu italianul Sergio Pileri, Victor Dombrovschi deține 98,74% din capitalul social al Ecorec SA, prin acțiuni la purtător.
Suspectaţi de legături cu servicii secrete
Potrivit datelor publicate deja în presă, în 1977, Victor Dombrovschi a emigrat în Australia şi s-a întors „cu bani” în 1994. El ar avea şi identitatea Victor Douglas. Despre Dombrovschi s-a scris în presă inclusiv că ar fi general (r) SIE.
Asociatul lui de la Glina, Sergio Pileri, ar fi fost carabinier şi ar avea şi el gradul de general în rezerva după ce ar fi activat în Serviciul Italian de Spionaj Militar (SISMI).
Foto: Sergio Pileri; Sursa: https://sorinamatei.ro/
Anchetaţi la Roma pentru apartenenţă la un grup criminal organizat şi spălare de bani pentru Cosa Nostra
În 2019, Victor Dombrovschi și Sergio Pileri au fost condamnați la Roma la 4 ani și 6 luni, respectiv, 5 ani de detenție pentru apartenenţă la un grup criminal organizat şi spălare de bani. Ar fi făcut parte dintr-o rețea care spăla banii Cosa Nostra, prin intermediul afecerilor cu deșeuri. Procurorii anti-mafia italieni susțineau că, prin groapa de gunoi de la Glina, ar fi trecut banii familiei mafiote Ciancimino.
Tot cinci ani de pușcărie a primit și italianul Romano Tronci, unul din oamenii de încredere ai lui Massimo Ciancimino, fiul mafiotului don Vito Ciancimino, fost primar în Palermo, colaborator ai boss-ilor mafioţi Bernardo Provenzano şi Toto Riina.
Foto: don Vito Ciancimino; Sursa: repubblica.it
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în 2006, firma Agenda 21 SRL din Tunari, reprezentată de Sergio Pileri, figura în acţionariatul companiei Ecorec. În Italia, în Consiliul de administrație al companiei Agenda 21 erau atunci Roberto Ciancimino, un membru al temutei familii mafiote, Giovanni Lapis și Romano Tronci (cel condamnat în 2019 alături de Pileri și Dombvroschi).
Sergio Pileri și Victor Dombrovschi au fost arestați în acest caz în 2015, la București, în urma unei operațiuni DIICOT, cu carabinerii italieni. Dombrovschi a fost predat autorităților italiene în baza unui mandat european de arestare. Verdictul în această afacere nu este însă unul definitiv și e neclar ce s-a întâmplat apoi cu procesul celor doi asociaţi de la Glina.
Protejaţi de colonelul SRI (r) Corneliu Păltânea, mentorul lui Sebastian Ghiță
Fraţii Sergio şi Giuseppe Pileri ar fi fost protejaţi de fostul şef SRI Prahova, colonelul (r) Corneliu Păltânea, condamnat pentru corupţie în 2 dosare penale (într-unul la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, în al doilea la 3 ani de detenţie cu suspendare), considerat mentorul lui Sebastian Ghiță, fostul deputat PSD fugit în Serbia.
Asociați cu fostul senator PDL Mircea Andrei
În actele companiei Gaz Vest îl regăsim în 2004 ca acționar minoritar, cu 7,6%, și pe Mircea Florin Andrei, devenit ulterior senator PDL în legislatura 2008-2012.
Foto: Mircea Andrei; Sursa: https://www.universulargesean.ro/
Mircea Andrei a fost avocatul generalului SRI (r) Ovidiu Soare şi colonelului SRI (r) Gheorghe Dumitrache, condamnaţi pentru corupţie într-un dosar disjuns din cel al colonelului SRI (r) Corneliu Păltânea. Mircea Andrei a reprezentat şi compania Petromservice, patronată la acea vreme de Sorin Ovidu Vîntu.
Mai mult, în 2001, Victor Dombrovschi şi Mircea Andrei au fondat compania Gaz Sud, alături de fostul deputat Viorel Gheorghiu, trimis în judecată pentru că şi-a înscenat furtul propriului BMW ca să încaseze asigurarea, ginere al fostului baron PDSR de Ilfov, Bebe Ivanovici.
În 2005, structura acţionariatului Gaz Sud era următoarea:
* Mircea Florin Andrei – 38,750 %;
* Victor Dombrovschi – 26,750 %;
* Viorel Gheorghiu – 26,875 %;
* Ion Şerban – 7,000 %;
* George Moldoveanu – 0,625 %.”
Colonelul Badea de la SRI
În Consiliul de Administraţie făcea parte şi Ion Badea, colonel SRI (r). El era şi director comercial la Gaz Sud. În SRI, între 1999 şi 2004, Badea ar fi coordonat unitatea de analiză a informaţiilor. A fost angajat ulterior şi la trustul de presă al lui Sorin Ovidiu Vîntu, Realitatea TV – NewsIn.
Afacere vândută cehilor
În 2008, acţionarii Gaz Sud au vândut compania off-shore-ului cipriot Ligatne Limited, reprezentat de cehul Ivo Nejdl. Interesant că odată cu schimbarea proprietarului, în CA al Gaz Sud a ajuns şi Costin Berevoianu. Acesta era şi administrator al companiei.
Costin Berevoianu este o altă cunoştiinţă veche a newsmaker.ro, fost consilier al primarului Sorin Oprescu, anchetat în dosarul Apa Nova, alături de Vlad Moisescu şi Traian Semenescu. Detalii aici.
În 2018, Gaz Sud a fost absorbită de actuala Premier Energy, o companie activă pe piaţa românească de energie, controlată de cehul Jiří Šmejc, proprietarul fondului de investiții Emma Group, fost asociat cu cehul Petr Kellner, patronul Pro TV, decedat în martie 2021 într-un accident de elicopter în Alaska. Newsmaker.ro a scris aici pe larg despre Premier Energy şi cehul Jiří Šmejc.
Foto (main): Victor Dombrovschi; Sursa: gazetaromaneasca.com