Mandat european de arestare pe numele a doi ruşi pentru conspiraţie la asasinarea fostului spion Serghei Skripal

Procurorii britanici au declarat miercuri că au suficiente dovezi pentru a pune sub acuzare doi cetăţeni ruşi pentru conspiraţie la asasinarea fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei lui, Iulia, în Anglia, în luna martie.

Un mandat european de arestare a fost emis pe numele a doi ruşi – Aleksander Petrov şi Ruslan Boșirov , au spus procurorii citaţi de Reuters.

„Nu vom cere Rusiei extrădarea lor, deoarece Constituţia Rusiei nu permite extrădarea propriilor cetăţeni”, a spus Sue Hemming, director al departamentului Legal Services din Crown Prosecution Service.

Neil Basu, reprezentant al National Counter Terrorism Policing, a spus că cei doi suspecţi cu vârste de 40 de ani călătoreau sub nume false, cu paşapoarte ruseşti.

Londra a acuzat Moscova în dosarul otrăvirii cu un agent neurotoxic a unui fost spion rus, în martie, în oraşul englez Salisbury, antrenându-şi aliaţii, inclusiv Statele Unite, într-un val încrucişat de expulzări.

Prim-ministrul britanic, Theresa May, a anunţat, miercuri, în Parlament, că Aleksander Petrov şi Ruslan Borișov, cei doi bărbaţi acuzaţi că l-au otrăvit pe fostul spion rus Serghei Skripal, lucrează pentru serviciile secrete ruse, scrie The Guardian.

May a spus, în discursul săi, că Guvernul britanic a avut dreptate atunci când a acuzat Rusia, în luna martie, că se află în spatele atacului.

Ea a precizat că cei doi cetăţeni ruşi sunt ofiţeri ai serviciilor secrete militare ale Rusiei, cunoscute şi ca GRU, iar operaţiunea a fost, „cel mai probabil”, aprobată nu doar de GRU, ci şi de persoane importante din statul rus.

Acţiunile GRU „sunt o ameninţare la adresa tuturor aliaţilor şi cetăţenilor noştri”, consideră May, care a sugerat că ar trebui mărite eforturile colective prin distribuirea de informaţii între aliaţi.

„Marea Britanie nu blamează poporul rus, dar nu poate fi acceptată o activitate barbară precum cea din Salisbury”, a afirmat May.

Moscova a transmis miercuri că nu ştie cine sunt cei doi cetăţeni ruşi împotriva cărora poliţia britanică a emis un mandat de arestare în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în Anglia, relatează AFP şi Reuters.

„Numele şi fotografiile care au apărut în mass-media nu ne spun nimic”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă publică TASS.

Ea a afirmat de asemenea că este vorba de „manipularea de informaţii”.

„Încă o dată, facem apel la britanici să înceteze acuzaţiile publice şi manipularea de informaţii”, a spus Maria Zaharova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *