Manipulări marca Putin, înaintea întâlnirii cu Biden
Vladimir Putin a declarat vineri că şi-ar dori ca ţările europene să plătească pentru gazul rusesc mai degrabă în euro decât în dolari. Kremlinul face eforturi de ani de zile să decupleze economia rusă de moneda americană, care nu poate fi ocolită în comerţul mondial, dar care face Rusia mai vulnerabilă la sancţiunile Washingtonului.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că sancţiunile americane împotriva Rusiei sunt motivate de competiţia politică internă din SUA şi reprezintă o „enigmă” pentru Moscova, relatează Reuters şi AFP.
Putin a afirmat, în cadrul unui discurs susţinut la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, că SUA sunt deschise în acţiunile lor de a întârzia dezvoltarea Rusiei.
Totuşi, Vladimir Putin a spus vineri că vrea să găsească modalitatea de a ameliora relaţiile Moscovei cu SUA la summitul de pe 16 iunie de la Geneva, împreună cu omologul său Joe Biden. „Trebuie să găsim o cale de a reglementa aceste relaţii care sunt în prezent la un nivel foarte prost”, a menţionat liderul rus la Forumul Economic de la Sankt Petersburg.
„Noi nu avem niciun dezacord cu SUA, ei au un singur dezacord: vor să ne limiteze dezvoltarea, o afirmă public, şi tot restul decurge de aici”, a adăugat el.
De asemenea, Putin a respins criticile occidentale cu privire la democraţia în Rusia, evocând modul în care sunt reprimate manifestaţiile în SUA, de exemplu atunci când pe 6 ianuarie manifestanţii pro-Trump au invadat Congresul, sau în Europa, unde se folosesc din abundenţă „gloanţe de cauciuc”.
În plus, Vladimir Putin a recunoscut că şi-ar dori ca ţările europene să plătească pentru gazul rusesc mai degrabă în euro decât în dolari.
„Euro este total acceptabil pentru noi pentru plăţile la gaz. Asta s-ar putea face şi ar trebui probabil să se facă”, a spus Putin în cadrul unei discuţii prin videoconferinţă cu cancelarul austriac Sebastian Kurz la acelaşi eveniment.
Rusia depune eforturi să-şi ”dezdolarizeze” economia, a precizat liderul de la Kremlin.
”Suntem pregătiţi să luăm în calcul posibilitatea plăţii în monede naţionale (…). Euro este întru totul acceptabil pentru noi, la plata gazelor (naturale ruseşti). Acest lucru poate fi făcut şi probabil că ar trebui să fie făcut”, a subliniat Putin.
Joi, ministrul de finanţe Anton Siluanov a indicat că Fondul suveran rus, unde ajung în special veniturile din exporturile de petrol, va lichida toate activele sale în dolari în termen de o lună, pe fondul noilor sancţiuni americane.
Potrivit mai multor observatori, această declaraţie ar avea mai mult o miză politică decât economică, înainte de summitul în care cei doi lideri urmează să se întâlnească pentru prima dată la Geneva, pe fondul tensiunilor puternice între Washington şi Moscova.
Kremlinul face eforturi de ani de zile să decupleze economia rusă de moneda americană, care nu poate fi ocolită în comerţul mondial, dar care face Rusia mai vulnerabilă la sancţiunile Washingtonului.
Rusia nu se aşteaptă la o ”reuşită” în plan diplomatic în cursul summitului din 16 iunie la care vor participa pentru prima dată preşedinţii american şi rus Joe Biden şi Vladimir Putin, a declarat marţi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări, relatează AFP.
„Nu ne facem iluzii şi nu încercăm să dăm impresia că va exista o reuşită, decizii istorice care să ducă la schimbări fundamentale”, a afirmat Serghei Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă online.
„Însă faptul că va exista o conversaţie între liderii celor două principale puteri nucleare este important şi ar trebui încurajat în orice mod posibil”, a declarat el, după o întâlnire online cu colegii săi din Brics (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud).
Biden şi Putin se vor întâlni pentru prima dată la Geneva, pe 16 iunie, după sosirea în Europa a preşedintelui SUA pentru summit-urile anuale ale NATO şi G7.