Marea Britanie caută soluții după respringerea acordului Brexit de către parlament, UE așteaptă neputincioasă

Membrii Camerei Comunelor pregătesc o moţiune prin care să amâne procesul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar premierul Scoției și alți lideri politici cer un nou referendum. Până atunci premyareul Theresa May trebuie să facă față astăzi unei moțiuni de cenzură depusă de opoziție.

Acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea europeană negociat de guvernul May cu UE a eşuat în Parlamentul de la Londra, sporind haosul politic cu doar zece săptămâni înainte de ieşirea programată a Regatului Unit din comunitatea europeană. A fost cea „ mai usturătoare înfrângere suferită vreodată de govern, la o diferenţă de 230 de voturi”.

Parlamentarii britanici pregătesc o moţiune pentru a amâna procesul legat de Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona privind ieşirea din Uniunea Europeană, le-au transmis unii miniştri oamenilor de afaceri într-o conferinţă telefonică, potrivit unei surse care a participat la discuţie, relatează Reuters.

Acordul premierului Theresa May privind Brexit-ul a fost respins marţi seară cu o largă majoritate în Camera Comunelor, iar într-o conferinţă la telefon cu liderii mediului de afaceri unii miniştri de top au menţionat ideea că data de 29 martie programată pentru Brexit ar putea fi amânată.

Ministrul finanţelor, Philip Hammond, ministrul pentru mediul de afaceri, Greg Clark, şi ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay, au spus că parlamentarii „pregătesc o moţiune pentru a amâna Articolul 50”, a declarat un director de companie care a participat la discuţie şi care a dorit să rămână sub protecţia anonimatului.

El a adăugat că oamenii de afaceri i-au întrebat pe miniştri şi despre opţiunea unui Brexit fără acord.

„Ei fac o treabă bună încercând să vadă ce se întâmplă acum, însă nimeni nu ştie”, a mai spus sursa citată.

„Va trebui să aşteptăm să vedem ce se obţine prin consensul din parlament”, a adăugat el.

Parlamentul britanic a respins marţi cu o largă majoritate acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxellesul, într-un vot crucial privind viitorul Regatului Unit, cu două luni şi jumătate înainte de data prevăzută pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

Guvernul condus de May se va confrunta miercuri cu o moţiune de cenzură depusă de opoziţia laburistă. Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, dar acest termen este considerat acum foarte improbabil după respingerea de către Camera Comunelor a Acordului Brexit negociat de Guvernul Theresa May.

Premierul britanic Theresa May este de părere că proiectul de Acord Brexit, respins marţi seară de Camera Comunelor de la Londra, poate sta la baza tratatului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a declarat un purtător de cuvânt al şefei Guvernului de la Londra, potrivit Reuters.

Planul B

Premierul Theresa May are la dispoziţie trei zile lucrătoare să prezinte Parlamentului britanic un „Plan B”. Dacă şi acest plan este respins, Londra ar putea cere o amânare a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar pentru a oferi Guvernului Theresa May timp suplimentar pentru revizuirea şi ratificarea actualului Acord Brexit imediat după ce Downing Street va avea o idee clară despre ce vrea majoritatea din Camera Comunelor.

Un alt scenariu este acela al ieşirii din UE fără un acord, însemnând că Marea Britanie ar întrerupe brusc legăturile cu Uniunea Europeană. Numeroşi politicieni însă au avertizat că un asemenea scenariu ar fi dezastruos.

Totodată, un număr crescând de politicieni britanici propun un nou referendum pe tema apartenenţei la UE.

Alte opțiuni

1. Brexit fără Acord (No deal)

Dacă nu se întâmplă nimic altceva se poate merge pe un Brexit fără accord (No deal). Legea este deja în vigoare, ceea ce înseamnă că Marea Britanie va părăsi automat Uniunea Europeană pe 29 martie 2019. În orice caz, conform regulilor UE, Marea Britanie va părăsi UE la acea dată. Cel mai probabil, guvernul va prefera să adopte mai multe legi care să pregătească țara pentru o ieșire fără acord din UE, însă aceasta nu este o necesitate. Parlamentul nu este fericit cu perspectiva unei ieșiri din blocul comunitar european în lipsa unui acord- dovada este înfrângerea suferită de guvern pe 8 ianuarie, atunci când Parlamentul britanic a votat în favoarea limitării puterii Trezoreriei de a crește anumite taxe.

2. Renegociere

Guvernul ar putea propune o renegociere a Acordului, ceea ce ar necesita o prelungirea a Articolului 50 pentru întârzierea Brexitului. Acest scenariu are nevoie de doi pași intermediari. În primul rând, Marea Britanie ar trebui să ceară UE extinderea perioadei de negociere a Brexitului. Această prelungire ar putea fi aprobată doar dacă toate țările membre UE sunt de acord și votează în consecință în Consiliul UE. În al doilea rând, guvernul ar trebui să schimbe legal definiția sintagmei ,,ziua ieșirii” din Actul de Retragere UE. Parlamentul ar trebui să voteze această schimbare. Dacă UE refuză să reia negocierile, așa cum au declarat cei mai mulți lideri europeni, ieri, executivul de la Londra va fi nevoit să apeleze la alte opțiuni.

3. Un nou referendum

Guvernul ar putea alege să organizeze un alt referendum. La fel ca în cazul renegocierilor sau a alegerilor anticipate, acest scenariu are nevoie de o prelungire a Articolului 50. Este deja mult prea târziu pentru organizarea unui referendum înainte de 29 martie. Organizarea unui referendum nu se poate întâmpla automat. Regulile cu privire la acest aspect figurează în Actul cu privire la partide politice, alegeri și referendumuri din 2000. Ar fi nevoie de o nouă lege pentru ca referendumul să poată fi organizat și pentru ca regulile generale să fie stabilite- cum ar fi cine are voie să voteze.

4. Alegeri generale anticipate

Theresa May ar putea să decidă că cea mai sigură modalitate de a ieși din criza Brexit este organizarea unor alegeri anticipate pentru a obține un mandat politic pentru acordul său. May nu are autoritatea necesară pentru a declanșa alegerile anticipate. Cu toate acestea, la fel ca în 2017, ea ar putea să le ceară parlamentarilor să voteze în favoarea organizării alegerilor anticipate sub condițiile Actului Parlamentar pentru Mandate Fixe. Ar fi nevoie ca două treimi dintre parlamentari să sprijine această mișcare. Cea mai apropiată dată pentru organizarea acestora ar fi la 25 de zile de la votul parlamentar- prim-ministrul ar trebui să aleagă data exactă a alegerilor. La fel ca în cazul renegocierii Brexit, și în acest scenariu ar fi nevoie de o prelungire a Articolului 50. Curtea Europeană de Justiție a decis că ar fi legal ca Marea Britanie să denunțe unilateral Articolul 50 pentru a anula Brexit (fără a fi nevoie de aprobarea celorlalte 27 de țări membre UE).

Premierul Scoţiei susţine că un nou referendum

Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoţiei, susţine că organizarea unui nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE este „singura opţiune credibilă”, după ce parlamentarii britanici au respins în mod categoric Acordul Brexit negociat de Guvernul Theresa May, informează postul BBC News.
Sturgeon a mai spus că scara „istorică” a înfrângerii pe care a suferit-o Theresa May înseamnă că ţara a ajuns „acum în punctul în care ar fi de neconceput să se mai amâne rezolvarea problemei”.

Premierul Scoţiei a declarat că trebuie readusă chestiunea Brexit în faţa electoratului „printr-un alt referendum”.”Guvernul a avut mai mult de doi ani şi jumătate pentru a obţine un plan Brexit care să poată fi realizat şi nu a eşuat complet. Ideea că poate face acest lucru acum, în câteva săptămâni, este ridicolă”, a adăugat Sturgeon.

Premierul de la Edinburgh a confirmat că formaţiunea sa, Partidul Naţional Scoţian, care a votat împotriva Acordului Brexit propus de Brexit, va susţine moţiunea de cenzură contra Guvernului Theresa May.

Irlanda anunţă că va intensifica pregătirile pentru posibilitatea unui Brexit fără un acord

Guvernul de la Dublin a anunţat că a intensificat pregătirile pentru posibilitatea ca Marea Britanie să iasă din UE fără un acord, după ce Camera Comunelor de la Londra a respins în mod categoric Acordul Brexit negociat de Cabinetul Theresa May cu liderii europeni.

Irlanda regretă rezultatul votului din Parlamentul britanic, care generează incertitudine în ceea ce priveşte procesul de ieşire al Marii Britanii din Uniunea Europeană şi creşte riscul unui Brexit necontrolat, se afirmă într-un comunicat dat publicităţii marţi seară de Guvernul de la Dublin, citat de postul RTE.

UE, neputincioasă

În ceea ce îi priveşte pe membrii UE, neputincioşi în faţa votului britanic aceştia s-au declarat deschişi faţă de o amânare a Brexitului, pentru a evita un «no deal» la 29 martie. The Guardian scrie, ironic: „O solicitare politicoasă din partea Europei: treziţi-ne când veţi şti ce vreţi de la Brexit! Şi scuzaţi-ne dacă ceea ce voi numiţi „vot semnificativ” nu reuşeşte să ne emoţioneze”.

Într-o declaraţie de ultimă oră, preluată de Reuters, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, afirmă: „Am luat notă cu regret de rezultatul votului din această seară. Credem că a crescut riscul unei retrageri dezordonate a Marii Britanii din UE”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *