Marea Britanie. Euroscepticul Dominic Raab, noul ministrul pentru Brexit
Euroscepticul Dominic Raab a fost numit luni ministru al Brexitului, în urma demisiei lui David Davis, au anunţat surse oficiale, citate de AFP.
”Regina a aprobat cu plăcere nominalizarea lui Dominic Raab ca ministru însărcinat cu ieşirea din Uniunea Europeană”, a anunţat Cabinetul premierului Theresa May.
Dominic Raab, în vârstă de 44 de ani, a deținut în guvernul May funcțiile de secretar de stat pentru Justiție, iar apoi cea de secretar de stat pentru Locuințe.
a fost până acum secretar de stat însărcinat cu Locuinţa, după ce a ocupat postul de secretar de stat însărcinat cu Justiţia în Guvernul May.
Dominic Raab are 44 de ani și a devenit membru al Camerei Comunelor în anul 2010 din partea Esher și Walton. Anterior acesta a activat în calitate de avocat.
Este fiul unui evreu născut din Cehia, care s-a refugiat în Marea Britanie în 1938.
Guvernul conservator al Theresei May a intrat în criză, luni, după demisia ministrului Brexitului David Davis, slăbind premierul britanic în negocierile cu privire la ieşirea din Uniunea Europeană(UE).
”Criză” era cuvântul de pe prima pagină în cele mai multe titluri în presa locală, care se întreabă despre un posibil ”efect de domino”.
Plecarea lui Davis lasă ”o gaură la vârful ministerului înfiinţat de doamna May pentru a planifica şi negocia ieşirea Regatului Unit din UE”, subliniază jurnalistul Jack Blanchard de la site-ul Politico.
”Şi mai îngrijorător pentru Downing Street, (demisia sa) o plasează pe doamna May într-o poziţie vulnerabilă în timp ce alţi miniştri pro-Brexit se întreabă dacă trebuie să-i urmeze exemplul şi să încerce s-o doboare”, adaugă el.
În scrisoarea sa de demisie, Davis critică abordarea lui May privind negocierea Brexit, caracterizându-se mai degrabă „reticent conștient”, decât „un credincios entuziast” a implementării măsurilor propuse.
„Direcția generală de politică ne va lăsa în cel mai bun caz o poziție slabă de negociere și, eventual, una inevitabilă”, a scris Davis, adăugând că el crede că o „consecință inevitabilă a politicilor propuse va fi aceea că presupusul control al procedurii Brexit de către parlamentari va fi mai degrabă „iluzorie, decât reală”.
Politica propusă pentru „cartea comună a legilor” ar da în mod efectiv controlul UE asupra „marilor valori ale economiei noastre” și „cu siguranță nu vom prelua controlul asupra legilor noastre în nici un sens real”, a conchis Davis.