Marea Britanie, Germania şi Franţa cer o anchetă „credibilă” în cazul jurnalistului saudit. Convorbire telefonică între regele Salman și președintele Erdogan

Marea Britanie, Germania şi Franţa au cerut o investigaţie „credibilă” privind dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, miniştrii de externe ai celor trei state declarând că responsabilii trebuie găsiţi şi traşi la răspundere şi au cerut un răspuns detaliat din partea Riadului, transmite BBC.

Într-o declaraţie comună a celor trei miniştri de Externe, aceştia au făcut apel la o investigaţie credibilă pentru a stabili adevărul despre ceea ce sa întâmplat şi a se asigura că cei responsabili pentru dispariţia lui Khashoggi vor fi traşi la răspundere.

„Încurajăm eforturile comune turco-saudite în acest sens şi aşteptăm ca guvernul saudit să ofere un răspuns complet şi detaliat”, au declarat Jeremy Hunt, Jean-Yves Le Drian şi Heiko Maas.

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a transmis că orice s-ar fi întâmplat, de acum este „absolut treaba Arabiei Saudite”.

O sursă citată de mass-media de stat din Arabia Saudită declară că ţara sa respinge ameninţările politice şi economice şi va răspunde oricăror acţiuni întreprinse împotriva sa.

Autorităţile turce consideră că jurnalistul a fost ucis în consulat de agenţii saudiţi, afirmaţii respinse de Riad şi catalogate drept „minciuni”.

Regele Salman al Arabiei saudite a afirmat ”soliditatea” relaţiilor cu Turcia, într-o discuţie la telefon cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a anunţat Ministerul saudit de Externe la Riad, relatează AFP.

”Nimeni nu poate aduce atingere solidirăţii relaţiilor cu Turcia soră”, a declarat duminică regele, care i-a mulţumit lui Erdogan ”de primirea favorabilă rezervată propunerii saudite de a pune pe picioare o echipă de lucru comună în vederea examinării cazului dispariţiei cetăţeanului saudit Jamal Khashoggi”.

O delegaţie saudită urma să se întâlnească, la Ankara, cu oficiali turci, în cadrul anchetei, însă nimic nu a ajuns în persă cu privire la acest subiect.

Ankara i-a reproşat sâmbătă Riadului că nu cooperează şi că nu lasă anchetatorii să intre în consulatul saudit de la Istanbul.

Această discuţie la telefon a avut loc în plină polemică pe tema soartei jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, dat dispărut de la 2 octombrie în Consulatul saudit de la Istanbul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *