Marea Britanie ia în calcul sancțiuni împotriva Federației Ruse, în urma atacului asupra spionului Serghei Skripal

Consiliul britanic de Securitate Națională urmează să se întâlnească pe 13.03.2018 pentru a discuta despre cele mai recente rapoarte privind tentativa de asasinare a fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Yulia, totul pe fondul presiuni crescânde asupra primului ministru britanic Theresa May privind presupusa implicare a Moscovei în atac.
Mai multe rapoarte mass-media britanice au sugerat că guvernul este aproape de a finaliza o serie de măsuri de represalii, inclusiv expulzări diplomatice și sancțiuni, în cazul în care o legătură rusă va fi stabilită formal.

O asemenea evoluție ar diminua relațiile dintre Marea Britanie și Rusia până la cel mai scăzut nivel al acestora de la sfârșitul Războiului Rece.

Cei doi, Serghei și Yulia Skripal, considerați de autorități ca fiind vizați în mod deliberat, a fost găsiți prăbușiți pe o bancă lângă un centru comercial din orașul Salisbury acum opt zile. Poliția a declarat că un gaz chimic toxic a fost folosit în atac .

Duminică, cancelarul britanic, Philip Hammond, a indicat că guvernul ar putea  să sprijine introducerea unei legi privind sancțiuni asupra Rusiei, în stilul legii americane „Magnitsky Act” privind oficialii ruși, dacă vor fi furnizate suficiente dovezi care să lege Moscova de atacul asupra familiei Skripal.

„Dacă ar fi o implicare a unui stat străin, evidențiată prin această anchetă, atunci evident că ar fi într-adevăr foarte grav și guvernul ar răspunde în mod adecvat”, a declarat Hammond la emisiunea lui Andrew Marr, prezentată de BBC.

Actul Magnitsky, introdus pentru prima dată în 2012, oferă parlamentarilor americani puteri ample de înghețare a activelor și restricții de călătorie asupra funcționarilor guvernamentali străini implicați în abuzuri cu privire la drepturile omului.

Downing Street a rezistat până acum apelurilor parlamentarilor de la opoziție pentru elaborarea de legi similare în Marea Britanie.

Cu toate acestea, duminică, cancelarul a semnalat o schimbare în poziția guvernului.

„Încercăm să ajungem la un compromis”, a spus Hammond ca răspuns la o întrebare privind Actul Magnitsky. „Propunerile prezentate până acum nu au făcut decât să descrie niște posibilități legale pe care le avem deja”.

Vineri, Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respins acuzațiile de implicare a Rusiei ca propagandă. Lavrov a susținut că Rusia este gata să sprijine orice investigație, dar că nu a fost „necesar să acuzați acuzațiile nefondate la televizor”.

Exact modul în care ar putea reacționa Marea Britanie la dovezi care implică Moscova în atac rămâne neclar. Posibilele opțiuni ar putea include expulzarea diplomaților ruși și a oligarhilor pro-Kremlin din Regatul Unit; restricții financiare pentru oameni de afaceri legați de Kremlin; și eforturile diplomatice care implică aliați UE și SUA.

Anterior, secretarul britanic pentru afaceri externe, Boris Johnson, a declarat că guvernul va „răspunde în mod adecvat și robust”, promițând că „nici o încercare de a lua vieți nevinovate pe teritoriul Marii Britanii nu va rămâne nepedepsită”.

Johnson a pus de asemenea în discuție reprezentarea diplomatică a Regatului Unit în Cupa Mondială din 2018, care va avea loc în Rusia în cursul acestui an.

 

Sursa foto:www.cnn.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *