Marea Britanie. Peste un milion de persoane au semnat o petiţie prin care cer Guvernului May să renunţe la Brexit
Peste un milion de persoane au semnat o petiţie prin care cer Guvernului Theresei May să pună capăt procesului ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi ca regatul să rămână Uniune.
Textul, postat online pe site-ul Parlamentului britanic, cere revocarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, a cărui notificare, la 29 martie 2017, a lansat în mod oficial procedura divorţului, şi a stabilit data Brexitului la 29 martie.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit în decembrie că o ţară poate reveni în mod unilateral asupra deciziei sale de a părăsi UE, fără ca măcar să consulte în acest sens celalte state membre.
Numărul semnăturilor înregistrate a ”decolat” după interveţia televixată a Theresei May, miercuri seara, în care premierul a anunţat că ”este timpul să luăm o decizie”. El creştea joi dimineaţa cu câteva mii de nume pe minut.
La ora locală 10.49 (12.50, ora României), petiţia – intitulată ”Revocarea Articolului 50 şi rîmânerea în UE” – era semnată de 706.096 de persoane.
În faţa acestui val, serverul site-ului Westminsterului s-a blocat în mai multe rânduri.
”Guvernul susţine cu regularitate că părăsirea UE este «voinţa poporului». Noi trebuie să punem capăt acestei afirmaţii demostrând forţa susţinerii opiniei publice, astăzi, în favoarea unei rămâneri în UE”, se arată în petiţie.
Un al doilea referendum ”ar putea să nu fie organizat vreodată, aşa că votaţi acum”, se mai arată în text.
În virtutea regulilor parlamentare, Westminsterul este necesar să studieze posibilitatea de a organiza o dezbatere a oricărei petiţii semnate de peste 100.000 de persoane.
La 23 iunie 2016, într-un referendum organizat de către David Cameron, predecesorul Theresei May la Downing Street, peste 17 milioane de alegători britanici s-au pronunţat în favoarea unei ieşiri din UE, iar aproximativ 16 milioane în favoarea rămânerii regatului în UE.
Între semnatarii petiţiei se află actorul Hugh Grant, potrivit AFP.
”Am semnat, ca orice persoană raţională din această ţară. Urgenţă naţională”, a scris actorul, care a distribuit petiţia pe Twitter.
Petiţia a fost lansată de către Margaret Anne Georgiadou.
Regatul Unit ar avea de pierdut mai mult decât UE în cazul unui Brexit fără acord, SUA și China de câștigat
În cazul unui Brexit fără acord, Regatul Unit ar avea de pierdut 57,3 miliarde de euro pe an – adică aproape 800 de euro de locuitor -, iar Uniunea Europeană (UE) 40,4 miliarde de euro, relevă un studiu publicat joi de Institutul german Bertelsmann, relatează AFP.
”Brexitul ar putea să afecteze dur fundaţia celei mai mari zone economice din lume, iar Bruxellesul şi Londra trebuie să facă tot ceea ce pot pentru a ajunge la un acord”, apreciază preşedintele institutului german, Aart de Geus.
În afară de Regatul Unit, Germania (9,5 miliarde de euro) şi Franţa (7,7) ar urma să se afle între cele mai afectate de un ”no deal”.
Nicio ţară din UE nu scapă efectelor negative, iar Malta (-31 milioane de euro) şi Ciprul (-42 milioane de euro) ar negocia mai bine plecarea Regatului Unit.
Studiul arată, de asemenea, fără ca acest lucru să constituie o surpriză, că regiunile cele mai apropiate de Regatul Unit vor fi cele mai afectate de Brexit, indiferent de scenariu, din cauza unei creşteri a preţurilor, aşteptate, şi a consecinţelor asupra productivităţii.
Irlandezii ar putea, astfel, să piardă până la 720 de euro pe locuitor, în cel mai rău caz. Apoi, toate zonele situate la Canalul Mânecii şi Marea Nordului, din Bretagne în Olanda, vor fi cele mai afectate, iar impactul scade pe măsura înaintării pe continent.
Scenariul unui Brexit ”soft” abia ”îndulceşte” acest tablou, potrivit Bertelsmann, care precizează că este vorba despre un efect ce va dura mai mulţi ani şi că impactul ar urma să fie cel mai puternic în lunile de imediat de după plecare.
În cazul unui Brexit cu acord, Regatul Unit ar piede ”doar” 32 de miliarde de euro pe an, iar UE 22 de miliarde de euro.
Din contră, ţări ca Statele Unite sau China ar avea de câştigat de pe urma Brexitului. În scenariul unui Brexit fără acord, americanii ar putea să aibă de câştigat până la 13,2 miliarde de euro, iar chinezii 5,3 miliarde de euro.
Bancherii londonezi sunt furioși
Amânarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană este doar un ”plasture” dacă problemele de profunzime rămân nerezolvate, a declarat joi șefa districtului financiar City Of London, Catherine McGuinness, citată de Reuters.
Din punct de vedere al demersurilor Regatului Unit privind Brexitul, pare că serviciile financiare au fost ”împinse în fața autobuzului”, a declarat ea la conferință financiară.
”Este imperativ să evităm un Brexit fără acord. O extindere ar fi binevenită, să sperăm că partenerii din UE vor fi de acord. Dar (amânarea) ar fi doar echivalentă cu aplicarea unui plasture dacă problemele adânci sunt lăsate nerezolvate. Pentru mine, pare că sunt captivi într-o rotiță pentru hamsteri”, a declarat McGuinness.
Ministrul britanic pentru servicii financiare John Glen a admis, la aceeași conferință, că sectorul bancar are tot dreptul să se simtă frustrat din cauza eșecului în obținerea unui acord cu doar o săptămână înainte de ziua în care este programat Brexitul.