UPDATE Marea Britanie şi UE au ajuns la un acord privind serviciile financiare după Brexit. Negociatorul-şef al UE, dezminte

Premierul britanic Theresa May a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană care le-ar permite companiilor britanice de servicii financiare să aibă acces la pieţele europene după Brexit, relatează joi cotidianul The Times.

Negociatorii britanici şi europeni au ajuns la un acord asupra tuturor aspectelor unui viitor parteneriat în domeniul serviciilor financiare, precum şi al schimbului de date, relatează ziarul britanic, citând surse guvernamentale.

Lira sterlină s-a apreciat cu 0,5 puncte procentuale faţă de dolar după publicarea informaţiei, relatează Reuters.

Acordul privind serviciile financiare le-ar asigura companiilor britanice acces la pieţele europene atâta timp cât reglementările britanice din domeniu rămân în linii mari aliniate cu cele ale UE, scrie The Times.

Principalul consilier pentru Europa al Theresei May, Oliver Robbins, continuă negocierile la Bruxelles, potrivit sursei citate.

Cu cinci luni rămase pentru a ajunge la un acord înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, liderii din domeniul afacerilor solicită certitudine asupra termenilor comerciali pe care ar urma să-i asigure acordul de divorţ.

Financial Conduct Authority (FCA) vrea ca Marea Britanie să rămână aliniată îndeaproape cu UE, dar fără a trebui să copieze toate regulile blocului comunitar, a declarat directorul de strategie în exerciţiu al FCA, Richard Monks.

Londra a precizat miercuri că nu există o dată stabilită pentru încheierea discuţiilor privind Brexitul, după ce o scrisoare a ministrului pentru Brexit, Dominic Raab, sugera că un acord asupra termenilor plecării ţării din blocul comunitar ar putea fi finalizat până la 21 noiembrie, notează Reuters.

Negociatorul-şef al UE, dezminte

„Articole eronate în presă despre Brexit şi serviciile financiare”, a scris Barnier pe Twitter. „UE poate acorda sau retrage în mod autonom echivalenţa unor servicii financiare. La fel ca în cazul altor ţări, UE este pregătită să iniţieze şi cu Marea Britanie un dialog strâns privind reglementările, respectând deplin autonomia celor două părţi”, a completat negociatorul-şef al UE.

El a respins astfel informaţiile publicate de The Times, care a scris că premierul britanic Theresa May a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană care le-ar permite companiilor britanice de servicii financiare să aibă acces la pieţele europene după Brexit. Invocând surse guvernamentale, această publicaţie a menţionat că acordul priveşte toate aspectele unui viitor parteneriat în domeniul serviciilor financiare, precum şi al schimbului de date, susţinând că UE ar garanta companiilor britanice accesul pe pieţele europene atât timp cât legislaţia financiară britanică ar rămâne aliniată în mare măsură celei europene.

La rândul său, Ministerul britanic pentru Brexit a răspuns agenţiei France Presse după apariţia articolului din The Times că „nimic nu a fost convenit înainte să fie totul convenit”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *