Marea Britanie şi Uniunea Europeană

Potrivit unor diplomaţi citaţi de site-ul agenţiei Reuters, Uniunea Europeană ar putea să ofere Marii Britanii o relaţie mai apropiată după Brexit în cazul în care prim-ministrul Theresa May decide să rămână în uniunea vamală.
Oficiali şi diplomaţi de la Bruxelles anunţă progrese lente în negocierile Brexit înregistrate de la ultima întâlnire a tuturor liderilor UE ce s-a desfăşurat în luna martie. La acea dată, Theresa May a primit undă verde de la cei 27 de colegi pentru a da startul discuţiilor despre viitoarea relaţie bilaterală.
Britanicii susţin că vor părăsi atât piaţa unică europeană, cât şi uniunea vamală după Brexit, în vreme ce Uniunea Europeană susţine că singura soluţie viabilă pentru cooperări viitoare cu Marea Britanie constă într-un acord comercial.
De curând, Camera Lorzilor a contestat refuzul Theresei May de a rămâne în uniunea vamală a UE după Brexit, iar Camera inferioară a Parlamentului britanic va organiza luna viitoare o nouă sesiune de voturi în acest sens. Conform unui diplomat de la Bruxelles, „o uniune vamală ar schimba dinamica dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Ar semnala că britanicii vor să rămână apropiaţi de Europa”. Acelaşi oficial afirmă că „dacă ar lua această decizie, cred că Uniunea Europeană ar avea un răspuns favorabil”.
Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit, a explicat că „Uniunea ar fi dispusă să-şi reconsidere oferta”. El susţine că „Suntem flexibili, nu categorici, deschişi către negocieri”. În viziunea sa, mingea se află în terenul britanicilor: „Ţine de Marea Britanie să vină cu o viziune de viitor, fie îşi menţin bariera, fie se adaptează la aceasta”.

Sursa foto: www.publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.