Marea Britanie. Şoferul camionului morţii , inculpat de omor prin imprudenţă. Anchetă și în Vietnam

Şoferul camionului frigorific în care au fost descoperite 39 de cadavre în apropiere de Londra a fost inculpat de omor prin imprudenţă şi conspiraţie în vederea traficului de persoane în legătură cu moartea celor 39 de persoane în TIR-ul pe care l-a condus în sud-estul Angliei, a anunţat sâmbătă poliţia britanică, relatează The Associated Press.

Maurice Robinson, în vârstă de 25 de ani, din Craigavon, în Irlanda de Nord, urmează să fie prezentat luni la Tribunalul de la Chelmsford. El este prima persoană inclupată în acest dosar, unul dintre cele mai mari cazuri de trafic de persoane din Regatul Unit.

Alte patru persoane au fost arestate în cadrul anchetei. Poliţia britanică întâmpină dificultăţi în identificarea victimelor, originare din Asia, iar autopsii erau în curs. Ambasada Vietnamului la Londra a deschis o linie telefonică prin care familii vietnameze să raporteze lipsa unor membri.

Poliţia din Irlanda a anunţat sâmbătă că a arestat un bărbat în vârstă de 20 de ani, căutat de autorităţile britanice în legătură cu camionul cu 39 de morţi din Anglia. Acest bărbat, originar din Irlanda de Nord, era căutat de Poliţia din Essex în cadrul anchetei cu privire la camionul frigorific.

Tânărul a fost arestat în portul Dublin. El este a cincea prsoană arestată în anchetă, cu tot cu şoferul camionului, de asemenea nord-irlandez.Este vorba,de asemenea, despre un bărbat şi o femeie, în vârstă de 38 de ani şi care locuiesc în oraşul Warrington, în nordul Angliei, şi despre un nord-irlandez în vârstă de 48 de ani, arestat pe Aeroportul Stansted, la Londra, cu privire la trafic de persoane şi crime.

Ambasada Vietnamului la Londra a deschs o linie telefonică – numărul de telefon +44 7713 181501 – menită să ajute persoane care caută informaţii despre apropiaţi, în urma morţii celor 39 de persoane, presupuse victime ale traficului de persoane.

Poliţia britanică a contactat autorităţile vietnameze, în pofida faptului că nu sunt sigure de identitatea persoanelor găsite moarte miercuri în camionul frigorific. Guvernul vietnamez a anunţat că a deschis, la rândul său, o anchetă cu privire la aceste morţi. Poliţia din Essex a anunţat sâmbătă că toate cele 39 de victime găsite în remorca frigorifică a camionului au fost scoase din camion şi au fost transferate la o morgă în vederea autopsierii.

Şeful poliţiei din Essex, Martin Pasmore, a anunţat că victimele nu au fost identificate. El a precizat că foarte puţine documente au fost găsite asupra cadavrelor. El a s-a întâlnit sâmbătă cu ambasadorul vietnamez la Londra, după ce presa a scris că multe victime sunt originare din această ţară din Asia de Sud-Est. Pasmore a îndemnat din nou persoane care ar putea deţine informaţii despre victime să ajute anchetatorii.

Majoritatea celor 39 de persoane descoperite moarte într-un camion frigorific lângă Londra erau probabil din Vietnam, a declarat sâmbătă pentru Reuters un lider al unei comunităţi rurale ce cultivă orez şi de unde se crede că erau originare multe dintre victime.

Descoperirea cadavrelor – 38 de adulţi şi un adolescent – a avut loc miercuri după ce serviciile de urgenţă britanice au fost alertate în legătură cu mai multe persoane aflate într-un camion într-un parc industrial din Grays, la aproximativ 32 km est de centrul Londrei.

Poliţia presupunea că morţii erau chinezi, dar Beijingul a declarat că naţionalităţile nu au fost încă confirmate. Oficiali chinezi şi vietnamezi lucrează acum în strânsă colaborare cu poliţia britanică, au declarat ambasadele lor.

Părintele Anthony Dang Huu Nam, un preot catolic din oraşul izolat Yen Thanh în provincia Nghe An din nordul Vietnamului, la 300 km sud de Hanoi, a declarat că există o legătură între victime şi mai multe familii din zonă.

„Întregul district este acoperit de întristare”, a declarat Nam, în timp ce rugăciuni pentru morţi răsunau în difuzoarele din oraş sâmbătă.

„Colectez în continuare datele de contact pentru toate familiile victimelor şi voi organiza o ceremonie pentru a ne ruga pentru ele în această seară”, a adăugat el.

„Este o catastrofă pentru comunitatea noastră”.

Nam a mai declarat că mai multe familii i-au spus că ştiau despre rude care s-au dus în Marea Britanie şi nu au putut să-i contacteze pe cei dragi.

Ministerul de Externe vietnamez a declarat într-un comunicat sâmbătă că a cerut ambasadei sale din Londra să acorde asistenţă poliţiei britanice în identificarea victimelor.

Nghe An este una dintre cele mai sărace provincii din Vietnam şi de acolo sunt originare multe victime ale traficului de persoane care ajung în Europa, potrivit unui raport în martie al Fundaţiei Pacific Links, o organizaţie antitrafic cu sediul în SUA.

Se crede că alte victime provin din provincia vecină Ha Tinh, de unde în primele opt luni din acest an, 41.790 de persoane au plecat în căutare de muncă în altă parte, inclusiv în alte ţări, potrivit presei de stat.

Provincia a fost lovită de unul dintre cele mai grave dezastre de mediu din Vietnam în 2016, când o fabrică de oţel deţinută de compania taiwaneză Formosa Plastics a contaminat apele de coastă, devastând industriile locale de pescuit şi turism şi provocând ample proteste.

Una dintre aceste presupuse victime originare din Ha Tinh, Pham Thi Tra, în vârstă de 26 de ani, i-a trimis un SMS mamei sale spunând că nu poate să respire în momentul în care camionul container era în drum din Belgia spre Marea Britanie, potrivit lui Nam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *