Marele premiu Ursul de Aur, acordat la Festivalul de Film de la Berlin 2018 filmului „Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not”, regizat de românca Adina Pintilie

Sâmbătă seara, la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de la Berlin, regizoarea Adina Pintilie a primit pentru filmul „Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not„, marele premiu Ursul de Aur, precum și premiul pentru cel mai bun debut.

Filmat pe o perioadă de zece săptămâni, între anii 2015 şi 2017, cu o distribuţie mixtă de persoane reale și actori profesionişti – Laura Benson („Someone Else in the Evening”), Tómas Lemarquis („X-Men: Apocalypse”), Christian Bayerlein, Grit Uhlemann, Hanna Hofmann, Seani Love, Irmena Chichikova, Rainer Steffen, Georgi Naldzhiev şi Dirk Lange  -„Nu mă atinge-mă” este un experiment între ficţiune şi documentar, o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate.

Lungmetrajul  este o producţie România-Germania-Cehia-Bulgaria-Franţa, cu un buget de aproximativ 1 milion de euro. A fost scris, regizat şi produs de Adina Pintilie, coprodus de Bianca Oana şi Philippe Avril.

În 2012, proiectul a fost selecţionat pentru Atelierul secţiunii Cinéfondation de la Festivalul de la Cannes.

Pelicula ar putea ajunge pe marile ecrane din România la sfârşitul anului.

Presa consideră surprinzăzoare alegerea juriului, având în vedere caracterul experimental al filmului. Adina Pintilie calcă astfel pe urmele lui Călin Peter Netzer, care a obţinut Ursul de Aur în 2013, cu pelicula “Poziția Copilului”.

Preşedintele juriului, regizorul Tom Tykwer, a declarat în introducerea câştigătorului premiului Ursul de Aur: „Vrem să decernăm premii nu numai pentru ce poate cinematografia şi pentru locul în care se află, ci şi pentru unde poate ajunge în viitor”.

Adina Pintilie, regizoare: “Nu ne aşteptam deloc la asta, dar e foarte important acest premiu, pentru că am vrea că dialogul pe care “Nu mă atinge-mă” îl propune să fie deschis către toată lumea. ”

„Au fost câteva zile foarte interesante. Am fost curioasă să văd cum vor reacţiona presa şi spectatorii, pentru că filmul este o invitaţie la dialog. Provocăm privitorul să îşi reconsidere ideea despre intimitate, frumuseţe. Reacţiile au fost împărţite, iar asta spune multe despre… Filmul va fi perceput foarte subiectiv. Depinde de ce va atinge în fiecare. Pentru mulţi nu va fi confortabil, dar îi provocăm să facă o introspecţie. Ne bucurăm mult pentru acest premiu. Are sens, pentru că filmul este necesar, mai ales în zilele acestea, când frica faţă de celălalt creşte şi există atât de multe conflicte în lume. Este o invitaţie la empatie. Să îl accepţi pe celălalt care este diferit de tine”, a declarat Adina Pintilie în conferinţa de presă organizată după încheierea ceremoniei de decernare a premiilor

Bianca Oana, producătorul filmului: ″E o onoare, ne bucurăm foarte mult că se vorbeşte despre film, ne dorim ca aceasta aterntie să se îndrepte spre film în sine, oamenii să meargă să vadă filmul ca să discute mai apoi despre tema filmului, despre intimitate, despre posibilităţile de a ne deschide minţile şi sufletele.

Pelicula a avut parte de cronici entuziaste, dar şi de reacţii de respingere, unii spectatori şi critici de film au părăsit sala după primele minute, şocaţi de scenele de nuditate.

Filmul a fost apreciat de critica de specialitate, ca impresionant prin inteligenţă, încredere în sine şi originalitate.

″Hollywood Reporter″ vorbeşte de un film care şochează prin inteligenţă, siguranţă de sine şi originalitate, iar ″Le Monde″ aseamănă filmul ce pune în scenă eforturile unei femei pentru a-şi depăşi fobia faţă de contactul fizic cu o “excursie în intimitate”.

Margareta Nistor, critic de film: ”E un film foarte îndrăzneţ şi sper să fim suficienţi de pregătiţi să-l urmărim fără prejudecăţi, ceea ce cred că o să fie complicat. E o discuţie întreagă despre intimitate în condiţiile în care într-un fel ceea ce e pe ecran îţi încalcă intimitatea.

Publicaţia spaniolă ″El Pais″ vorbeşte despre “o alegere discutabilă” a preşedintelui juriului.

 Cine este Adina Pintilie

Adina Pintilie s-a născut la Bucureşti în 12 ianuarie 1980 şi a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, la secţia regie de film, în anul 2008. A devenit cunoscută cu scurtmetrajul “Balastiera 186” şi mediu-metrajele “Nu te supăra, dar…” şi “Oxigen”.

Adina Pintilie a regizat şapte scurtmetraje şi două mediumetraje. Producţiile „Nu te supăra, dar…” (2007) şi „Oxigen/ Oxygen” (2010) au fost prezentate în peste 50 de festivaluri internaţionale, iar scurtmetrajul coregizat cu George Chiper „Balastiera#186” (2007) a fost selectat la Festivalul de film de la Locarno 2008 şi a câştigat premiul al doilea la Festivalul Internaţional de Film de la Miami şi menţiunea specială a Festivalului de la Trieste, în 2009.

Sursa foto: Guliver / Getty Images / Thomas Niedermueller

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *