Cine profită de pe urma epidemiei de pestă porcină? Prietenul șefului ANSVSA!

O investigație de presă publicată de recorder.ro scoate la iveală relația de prietenie și de afaceri dintre șeful ANSVSA, Geronimo Brănescu, și cel mai important vânzător de dezinfectanți de uz veterinar, Sorin Paul Stănescu. Astfel, lipsa precupării ANSVSA pentru a preveni apariția epidemiei de pestă porcină devine o imensă afacere pentru Stănescu. În mod deloc întâmplător, cei doi au relații strânse cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

Materialul publicat de recorder.ro:

„România se află în plină epidemie de pestă porcină africană, iar efectele sunt dramatice: zeci de mii de porci sacrificați, afaceri ruinate, țărani furioși că statul le ia animalele din bătătură. Molima e în expansiune, iar instituțiile statului nu sunt doar depășite, ci și captive într-un păienjeniș de relații și grupuri de interese: Geronimo Brănescu, șeful instituției care ar trebui să oprească epidemia (ANSVSA), e prieten și fost partener de afaceri cu omul care face profit din răspândirea acesteia.

În stoparea pestei porcine e nevoie de cantități uriașe de dezinfectanți de uz veterinar și, la fel ca în cazul gripei aviare din 2005, cele mai multe contracte merg către Farmavet, firmă deținută de familia controversatului om de afaceri Sorin Paul Stănescu. Geronimo Brănescu și Sorin Paul Stănescu participă împreună la evenimente dedicate columbofililor, au scris un ghid pentru pasionații de porumbei și, nu în ultimul rând, au fost asociați. Până în 2015, Farmavet (Sorin Paul Stănescu) a deținut acțiuni în firma Farmmarc Impex SRL, care aparține și astăzi familiei lui Geronimo Brănescu.

Este, înainte de orice, o situație care decredibilizează Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), instituția în care oamenii ar trebui să aibă încredere că poate rezolva criza. Încrederea se află, însă, la cote minime: în comuna brăileană Unirea, sătenii s-au revoltat și i-au alungat pe medicii veterinari veniți să le ucidă porcii.

Direcțiile Sanitar Veterinare din județele afectate au început deja să cumpere dezinfectanți de la Farmavet. Este vorba de Forsept și mai ales de Aldezin, un dezinfectant folosit și în combaterea gripei aviare din 2005. Atunci, afacerea s-a lăsat cu un mare scandal, presa punând la îndoială eficiența produsului, despre care s-a scris că n-ar fi fost testat pentru gripă aviară înainte de a fi folosit.

Nu e clar nici acum dacă dezinfectantul Aldezin a fost testat pentru eficiență în combaterea pestei porcine africane: am încercat să aflăm un răspuns de la ANSVSA, dar Geronimo Brănescu nu ne-a răspuns la telefon, iar purtătorul de cuvânt ne-a cerut să facem o solicitare scrisă la care nu am primit răspuns pâna la publicarea articolului. L-am prins la telefon pe Velizar Barbuli, directorul ANSVSA care coordonează implementarea planului de măsuri pentru combaterea pestei porcine. Nici el n-a știu să ne spună dacă dezinfectanții au fost testați: „Sunt venit de câteva zile. Vă rog să mă credeți că nu știu!”. Lucian Gabor, directorul general Farmavet, ne-a răspuns la întrebări prin SMS, afirmând că dezinfectantul Forsept e testat. I-am cerut să precizeze și situația dezinfectantului Aldezin, cel mai folosit la ora actuală, și s-a rezumat să afirme: „E OK și Aldezin”.

Două epidemii, același dezinfectant

Substanțele dezinfectante sunt esențiale în stoparea unor epidemii pentru care nu există antidot, iar criteriile de selectare a acestora ar trebui să nu lase loc pentru niciun fel de interpretare. Însă statul român nu pare dispus să învețe din greșelile trecutului: în 2005, când România a fost lovită de o epidemie de gripă aviară, autoritățile sanitar-veterinare au ales dezinfectanții Farmavet, iar presa a scris că cel mai important criteriu nu a fost calitatea acestora, ci influența pe care Sorin Paul Stănescu, patronul firmei, o avea în ANSVSA. În județe precum Brăila, Vaslui, Prahova și Bacău sediul Farmavet se afla chiar în curtea Direcției Sanitar Veterinare (DSV).

 S-a aflat apoi că, pentru a favoriza dezinfectanții Farmavet, care nu fuseseră testați împotriva gripei aviare, statul român a refuzat dezinfectantul belgian Virocid, testat cu succes în epidemia de gripă aviară pe care Belgia și Olanda o traversaseră în 2003.

În timpul crizei de gripă aviară, statul român a cumpărat cantități uriașe de dezinfectanți de la Farmavet, cele mai multe contracte fiind atribuite fără licitație grație unei portițe legislative. E vorba de OUG 60/2001 care prevede că autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedură de negociere cu o singură sursă în caz de forță majoră, respectiv stare de necesitate sau alte situații similare. Prin urmare, multe DSV-uri au achiziționat dezinfectanți direct de la Farmavet, invocând o stare de forță majoră.

Pe lângă DSV-uri au existat însă și alte instituții care au achiziționat dezinfectanți. Un caz relevant cules din presa vremii: Cristian Poteraș, primarul sectorului 6 de la acel moment, a dat ordin ca prin piețe și pe bulevarde să fie răspândiți 120.000 de litri de substanță Aldezin.

„Ei ne-au învățat ce să luăm și cum să ne pregătim”

Suntem în 2018, România se confruntă de această dată cu o epidemie de pestă porcină africană și principala armă este același dezinfectant folosit, în urmă cu 13 ani, pentru combaterea gripei aviare. Direcțiile Sanitar Veterinare din județele afectate de pestă porcină sau aflate în aria de extindere au început deja să achiziționeze dezinfectant Aldezin. Conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice, DSV Constanța a cumpărat, numai în ultimele două săptămâni, dezinfectanți în valoare de peste 15.000 de euro, iar DSV Tulcea a publicat anunțuri pentru achiziționarea de substanțe dezinfectante în valoare de peste 25.000 de euro.

Valoarea totală a achizițiilor făcute până acum nu poate fi însă determinată din sistemul de achiziții publice întrucât, fiind o situație de urgență, autoritățile nu mai au obligația să le treacă prin acest sistem.

Achizițiile sunt însă abia la început pentru că, pe lângă DSV-uri, primăriile trebuie să achiziționeze și ele dezinfectanți. Iar autoritățile sanitar-veterinare județene le ghidează către dezinfectanții Farmavet. Dragomir Răducanu, primarul comunei ialomițene Ciocârlia, ne-a declarat că a cumpărat dezinfectant Forsept (produs de Farmavet) la recomandarea DSV Ialomița: „Ei ne-au învățat ce să luăm și cum să ne pregătim. Încă nu a ajuns pesta la noi și sperăm ca Dumnezeu să o țină departe”.

Toți oamenii lui Stănescu

Cei 13 ani care s-au scurs între epidemia de gripă aviară și cea de pestă porcină au făcut ca influența lui Sorin Paul Stănescu în instituțiile statului să fie din ce în ce mai mare.

Stănescu este un afacerist controversat și discret, care și-a construit succesul în afaceri prin preluarea unor foste entități de stat specializate în domeniul veterinar: Farmavet și Institutul Pasteur. Acestea sunt deținute în prezent prin holdingul A&S International 2000 SRL, unde Sorin Paul Stănescu este administrator, iar fiica sa acționar principal.

Din spatele acestui imperiu (cifra de afaceri a Farmavet depășește 35 de milioane de euro anual), Sorin Paul Stănescu deține suficiente pârghii în instituțiile statului:

– Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA, este prieten și fost partener de afaceri

– Traian Petcu, vicepreședintele ANSVSA, a fost director în Farmavet

– Gheorghe Stratulat, directorul de cabinet al președintelui ANSVSA, a ocupat și el o funcție înaltă în Farmavet

– Dănuț Păle, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, este fost angajat Farmavet.

De asemenea, Libertatea a scris, recent, că Sorin Paul Stănescu ar urma să fie nașul de cununie al lui Valentin Dragnea, fiul președintelui PSD.

În contextul epidemiei de pestă porcină africană, cea mai controversată relație rămâne, însă, cea cu președintele ANSVSA Geronimo Brănescu, mai ales că cei doi erau asociați în aceeași firmă pe vremea când Brănescu conducea DSV Constanța și îi acorda contracte lui Stănescu.

Cei doi sunt legați și de pasiunea comună pentru porumbei, participând la evenimente internaționale dedicate columbofililor. În 2009, Geronimo Brănescu și Sorin Paul Stănescu au călătorit în Belgia, la Thorn, unde a avut loc o licitație de porumbei. Pe site-ul Romanian Racing Pigeons se menționează că cei doi amici colecționari au achiziționat împreună nouă porumbei la un preț mediu de 4.700 de euro per bucată.

Nici Geronimo Brănescu și nici Sorin Paul Stănescu nu ne-au răspuns la telefon pentru a explica relația de prietenie și felul în care aceasta se reflectă asupra crizei de pestă porcină cu care se confruntă România.”, se arată în materialul publicat de recorder.ro

Sursa foto: cursdeguvernare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *