Maria Butina, arestată pentru spionaj în SUA, și-a încercat „talentele“ și în Cehia și Slovacia

Înainte ca spioana rusă Maria Butina să-și înceapă activitatea în Statele Unite, prin intermediul organizației sale „Dreptul la arme”, ea a încercat să stabilească contacte cu asociații săi din Europa, mai concret, cu cei din Cehia și Slovacia.

Publicația cehă „Hospodářské Noviny” scrie că la sfârșitul anului 2013, Butina, care la acel moment avea 24 de ani, a participat la Praga la o conferință a organizației cehe LEX ( „Uniunea în apărarea drepturilor proprietarilor de arme”).

A făcut chiar și o scurtă comunicare-prelegere în limba engleză despre situația cu privire la dreptul cetățenilor de a purta arme în Rusia și despre activitatea organizației sale.

Activiștii LEX au organizat pentru Butina un tur prin Praga, precum și o vizită la poligon de tragere.
Serviciul ceh de contraspionaj a fost informat despre vizita Mariei Butina, dar nu a considerat că aceasta amenință cumva securitatea națională, deoarece era vorba despre o participare la un eveniment public legal.

În cadrul conferinței, Butina a reușit, totuși, să discute cu un angajat al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Cehe, Milena Bachkovska, șefa departamentului Ministerului Afacerilor Interne care supraveghează problemele legate de posesia armelor. Însă această comunicare nu a avut vreo consecință.

În aceeași perioadă (2013-2014), Maria Butina a încercat să stabilească contacte și cu un număr de organizații din Slovacia vecină. Analistul slovac Radovan Bránik menționează că „au fost confirmate două dintre vizitele ei în Slovacia, însă nu putem exclude alte câteva vizite pe termen scurt”.

Potrivit lui Bránik, în Slovacia, Butina a avut mai puțin succes decât în Cehia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.