Marile puteri europene au conceput un mecanism financiar alternativ cu Iranul pentru a evita sancțiunile SUA

Franţa, Germania şi Marea Britanie au conceput un mecanism financiar alternativ cu Iranul pentru a evita sancţiunile impuse de SUA, deşi diplomaţii au recunoscut că este puţin probabil să obţină mari tranzacţii comerciale, Teheranul anunţând că acordul nuclear trebuie menţinut, relatează Reuters.

Principalii aliaţii europeni ai Washingtonului s-au opus deciziei de anul trecut a preşedintelui Donald Trump de a părăsi Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în 2015, sub care sancţiunile internaţionale au fost ridicate în urma acceptului Teheranului de a-şi reduce capabilităţile nucleare.

Iranul a ameninţat cu retragerea din acord dacă marile puteri europene nu-i vor permite să beneficieze de avantaje economice. Europenii au promis că vor ajuta companiile să facă afaceri cu Iranul atâta timp cât sunt respectaţi termenii acordului.

Noul mecanuism comercial european a fost conceput ca o modalitate de a contribui la combinarea exporturilor de petrol şi gaze iraniene cu achiziţiile de bunuri din UE. Cu toate acestea, aceste ambiţii par să fi fost atenuate, diplomaţii spunând că ar putea fi folosit în mod realist doar pentru comerţul la scară mai mică permis de administraţia Trump, de exemplu ajutoare umanitare sau produse alimentare.

„Nu va schimba lucrurile în mod dramatic, dar este un mesaj politic important pentru Iran de a arăta că suntem hotărâţi să salvăm JCPOA (acordul cu Iran) şi, de asemenea, Statele Unite să demonstreze că ne apăram interesele în ciuda sancţiunilor extrateritoriale” a declarat un diplomat european.

Casa Albă a transmis Uniunii Europene că implementarea planului de creare a sistemului alternativ de plăţi pentru evitarea sancţiunilor impuse Iranului riscă să atragă amenzi şi alte tipuri de penalităţi din partea Statelor Unite, afirmă surse citate de agenţia AP.

„Alegerea este între a face afaceri cu Iranul ori cu Statele Unite. Sper că aliaţii noştri europeni vor face o alegere inteligentă”, a declarat senatorul republican Tom Cotton.

Washingtonul se teme că, pe termen lung, sistemul alternativ de plăţi ar putea intra în concurenţă cu actuala reţea internaţională de transferuri bancare – SWIFT. În plus, Statele Unite sunt preocupate că alte ţări ar putea utiliza sistemul european pentru evitarea sancţiunilor americane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *