Marocul ameninţă că îi dă în judecată pe cei care îl acuză că a folosit programul de spionaj Pegasus

Guvernul marocan a declarat miercuri că intenţionează să lanseze proceduri judiciare împotriva oricui acuză Rabatul că ar fi folosit software-ul spion Pegasus şi a denunţat o „campanie mass-media înşelătoare, masivă şi rău intenţionată”, relatează AFP.

Programul spion Pegasus, creat de compania israeliană NSO Group, introdus într-un smartphone, oferă atacatorului acces complet la mesajele dispozitivului, e-mailuri, microfon, cameră, apeluri şi contacte ale proprietarului dispozitivului.

Organizaţiile Forbidden Stories şi Amnesty International au obţinut o listă cu 50.000 de numere de telefon, selectate de clienţii NSO din 2016 pentru o posibilă supraveghere, şi au pus-o la dispoziţia unui consorţiu format din 17 mass-media independente care i-au dezvăluit duminică existenţa.

Cotidianul francez Le Monde, membru al consorţiului, a dezvăluit marţi că preşedintele francez Emmanuel Macron se află pe lista potenţialelor ţinte ale programului de spionaj Pegasus. Dezvăluirile acuză în acest caz „un serviciu de securitate al statului marocan”.

Respingând din nou „categoric aceste afirmaţii false şi nefondate”, guvernul marocan a declarat „că optează pentru un demers judiciar, în Maroc şi la nivel internaţional, împotriva oricărei părţi care preia aceste acuzaţii eronate”, potrivit unui comunicat.

În acelaşi timp, parchetul general marocan a anunţat într-un comunicat de presă „deschiderea unei anchete judiciare în legătură cu aceste declaraţii false şi acuzaţii pentru a identifica părţile din spatele publicării lor”.

Lista potenţialelor ţinte ale software-ului include numere de telefon a cel puţin 180 de jurnalişti, 600 de politicieni, 85 de activişti pentru drepturile omului şi 65 de şefi de companii, potrivit analizei consorţiului – care a localizat numeroşi dintre aceştia în Maroc, Arabia Saudită şi Mexic.

Potrivit Radio France, un membru al consorţiului, regele Marocului Mohammed al VI-lea şi anturajul său sunt, de asemenea, „pe lista potenţialelor ţinte” ale software-ului Pegasus.

Potrivit Radio France, un membru al consorţiului, regele Marocului Mohammed al VI-lea şi anturajul său sunt, de asemenea, „pe lista potenţialelor ţinte” ale software-ului Pegasus.
Procurorii francezi au deschis o anchetă cu privire la acuzațiile că jurnaliștii unui site de investigație local au fost spionați cu ajutorul unui program israelian spyware aflat în centrul unui scandal internațional.
Ancheta franceză va examina 10 acuzații diferite, inclusiv dacă a existat o încălcare a vieții private, accesul fraudulos la dispozitivele electronice personale și asocierea criminală, a declarat procuratura din Paris pe 20 iulie. Anunțul survine la o zi după ce site-ul Mediapart a depus o plângere, acuzând serviciile secrete ale Marocului că au folosit programul Pegasus al firmei NSO din Israel pentru a monitoriza telefoanele mobile ale unor reporteri ai săi. Autoritățile din Rabat au respins ceea ce au numit „acuzații nefondate și false”. Politicieni și organizații pentru drepturile jurnaliștilor din lumea întreagă și-au exprimat indignarea săptămâna aceasta la publicarea unui articol de investigație în care se afirmă că o serie de regimuri autocratice, dar și guverne democratice, au folosit Pegasus pentru a sparge smartphone-urile unor jurnaliști, oficiali și activiștilor pentru drepturile omului.

Marocul neagă categoric toate acuzațiile de spionaj abuziv, în timp ce Amnesty International susține că are „dovezi tangibile și irefutabile”. Această atitudine ridică întrebări cu privire la evoluția relațiilor dintre Maroc și Franța, care „au multe interese reciproce și de cooperare la diferite niveluri, cum ar fi imigrația, investițiile, controlul rețelelor teroriste, chestiunile legate de Sahara sau, din nou, rolul mediator al Franței pentru Maroc în Europa”, enumeră Pierre Vermeren, cercetător specializat în Maghreb detașat la CNRS.

Mai ales că relațiile dintre cele două țări nu mai sunt excelente ca înainte. „Este legat în principal de faptul că guvernul francez de după François Hollande dorește să restabilească relații bune cu Algeria. Cu toate acestea, Marocul, care se află în Război rece de foarte mult timp cu această țară, nu apreciază cu adevărat această orientare”, subliniază autorul cărții „Maroc în 100 de întrebări: Un regat de paradoxuri”.

Totuşi, potrivit expertului, există un risc redus ca aceste dezvăluiri să aibă un impact diplomatic real. „Dacă această afacere de spionaj se referă doar la jurnaliști și cercetători, nu va interesa mulți oameni, cu excepția justiției, și nu va avea consecințe politice între Franța și Maroc”, asigură el, dând exemplul Statelor Unite care fusese acuzat că a spionat-o pe Angela Merkel fără ca acest lucru să creeze vreun incident diplomatic.

„Pentru Maroc, este puțin mai periculos, dar țara este încă foarte legată de Statele Unite, Israel, Arabia Saudită și Franța. Prin urmare, pot exista reacții simbolice, dar nicio rechemare a ambasadorilor. „Luni, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că, dacă este adevărată, afacerea este „complet inacceptabilă”, fără a evoca vreo sancțiune. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, a denunțat și „fapte extrem de șocante”.

Deocamdată, mass-media care a dezvăluit proiectul Pegasus a indicat că serviciul de securitate marocan a folosit software-ul pentru a viza aproximativ 30 de jurnaliști francezi și șefi ai mass-media. Dar alte dezvăluiri urmează să apară săptămâna aceasta. „Acest lucru ar putea avea consecințe dacă ar viza personalități importante ale statului francez, cum ar fi președintele Macron, premierul sau ministrul Apărării, de exemplu”, spune Pierre Vermeren. Acest lucru ar produce încă o răcire între Maroc și Franța, dar fără consecințe majore, în opinia mea”.
Negarea acuzațiilor, revelatoare

Pentru Amnesty International, faptul că Marocul neagă acuzațiile de spionaj este totuși revelator. „Acest lucru nu este valabil ca justificare, trebuie oferite elemente care să îl susțină”, spune Katia Roux. Poziția Marocului este problematică. În schimb, guvernul marocan ar trebui să investigheze, să dea dovadă de transparenţă și să răspundă solicitărilor de informații cu privire la contractele cu NSO”.

Cu toate acestea, linia de apărare a țării este deja detectată. Într-adevăr, NSO afirmă oficial că tehnologiile sale sunt utilizate de clienții săi doar în lupta împotriva terorismului sau a criminalității. „Marocul se prezintă ca un campion în lupta împotriva jihadismului și a terorismului islamist. În acest rol, el este complet credibil. Deci, faptul că folosește aceste instrumente era cunoscut și putea juca astfel pentru a se apăra, cu siguranță”, pariază Pierre Vermeren.

Amnesty International solicită totuși ca NSO „să îşi înceteze contractele cu țările care utilizează în mod abuziv această tehnologie”. Organizația solicită, de asemenea, instituirea unui „cadru de reglementare adecvat și a drepturilor omului pentru legitimarea industriei de supraveghere” și în așteptarea „aplicării unui moratoriu mondial asupra vânzării și transferului de echipament de supraveghere”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.