Măsuri fără precedent pentru învestirea lui Joe Biden: Unele efective ale Gărzii Naţionale desfăşurată la Washington, autorizate să poarte arme

Unii dintre cei 10.000 de militari ai Gărzii Naţionale americane, care se îndreaptă spre Washington (Districtul Columbia) pentru a ajuta la asigurarea securităţii înainte de învestirea preşedintelui ales Joe Biden vor fi înarmaţi, au declarat marţi pentru Reuters doi oficiali americani, sub rezerva anonimatului, ceea ce reprezintă o schimbare radicală înaintea ceremoniei de învestire, potrivit AFP.

Decizia secretarului american al Forţelor terestre, Ryan McCarthy, intervine în timp ce FBI a alertat cu privire la posibile proteste armate care ar putea avea loc la Washington, înaintea ceremoniei de învestire preconizată pentru 20 ianuarie.

Exprimându-se sub rezerva anonimatului, cei doi oficiali americani nu au precizat câţi dintre militari vor avea arme asupra lor, dar au menţionat că trupe ale Gărzii Naţionale care vor ajuta la securizarea clădirii Capitoliului vor purta arme.

Unul dintre ei a specificat că aceste trupe nu vor fi în prima linie de apărare, ci vor susţine forţele poliţiei. Armata nu a răspuns pe moment la o cerere de comentarii din partea Reuters.

Experţi în domeniul securităţii au menţionat că cei mai radicali susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au promis pe reţelele de socializare să defileze cu arme şi ameninţă că vor recurge la violenţe la Washington şi în alte oraşe din SUA, notează AFP.

Garda Naţională a fost autorizată să mobilizeze până la 15.000 de militari la Washington înainte de învestirea la 20 ianuarie a lui Joe Biden la preşedinţia SUA, în contextul în care susţinătorii cei mai radicali ai preşedintelui Trump refuză în continuare să recunoască înfrângerea sa în alegerile din noiembrie. Turiştilor le este interzis să viziteze Monumentul lui Washington până în 24 ianuarie.

Cinci persoane şi-au pierdut viaţa la 6 ianuarie când manifestanţi pro-Trump au atacat şi au ocupat pentru scurt timp clădirea de pe Capitoliu, sediul Congresului american, pentru a împiedica validarea victoriei electorale a lui Joe Biden de către camerele reunite ale parlamentului american.

Garda Naţională, neînarmată, a fost atunci mobilizată la Washington, dar ea a intervenit prea târziu pentru a sprijini poliţia Congresului.

Şeful biroului Gărzii Naţionale, generalul Daniel Hokanson, a declarat presei luni că aşteaptă aproximativ 10.000 de soldaţi la Washington până sâmbătă pentru a ajuta la asigurarea securităţii, logisticii şi comunicaţiilor.

Totodată, el a spus că aceste forţe nu au fost autorizate să poarte arme. Autorizarea dată Gărzii Naţionale de a purta arme şi de a proceda la arestări ar fi o „ultimă soluţie” dacă situaţia de securitate ar scăpa de sub control, a afirmat el, conform AFP.

Publicaţia New York Times relatase marţi că trupele însărcinate cu protejarea Congresului vor fi înarmate.

Comploturi macabre

Reprezentanţii Poliţiei Capitoliului au atras atenţia asupra unor comploturi şi proteste armate de-a dreptul „macabre” care ar putea avea loc în următoarele zile, cu ocazia inaugurării oficiale a noului preşedinte al Statelor Unite, Joe Biden, eveniment programat pe 20 ianuarie. Un astfel de complot ar presupune înconjurarea clădirii Capitoliului SUA de către insurecţionişti şi asasinarea congresmenilor democraţi, precum şi „a câtorva republicani”, informează Huffington Post.

Într-o discuţie privată ţinută luni seara cu congresmeni democraţi, noii şefi ai Poliţiei Capitoliului au precizat că monitorizează în prezent trei comploturi considerate drept „ameninţări serioase” la adresa membrilor Congresului american.

Primul astfel de complot e legat de organizarea unei demonstranţii catalogate drept „cel mai mare protest armat care a avut loc vreodată pe pământ american”.

Un alt protest aflat în atenţia poliţiei urmează a fi organizat în memoria lui Ashli Babbit, femeia de 33 de ani împuşcată în Capitoliu săptămâna trecută.

Cea mai mare îngrijorare e provocată însă de un al treilea protest, la care demonstranţii şi-au propus să creeze un perimetru în jurul Capitoliului, Casei Albe şi Curţii Supreme de Justiţie, cu scopul de a-i bloca – şi chiar ucide – pe membrii democraţi ai Congresului care vor să intre în Capitoliu, astfel încât republicanii să preia controlul guvernului.

Conform Huffington Post, scopul pentru care demonstranţii-insurecţionişti ar înconjura Casa Albă ar fi pentru protejarea lui Donald Trump, în vreme ce motivul înconjurării Curţii Supreme ar fi, pur şi simplu, blocarea activităţii acestei instanţe.
Poliţia şi Garda Naţională, cu glonţ pe ţeavă în aşteptarea protestatarilor care ar putea veni înarmaţi la Washington

Democraţii au fost informaţi că Poliţia Capitoliului şi Garda Naţională se pregătesc pentru un scenariu în care zeci de mii de protestatari înarmaţi ar putea sosi la Washington în aceste zile.

În aceste condiţii, atât Poliţia Capitoliului cât şi Garda Naţională au stabilit reguli de angajare a focului, specifice zonelor de război.

De asemenea, Poliţia Capitoliului se gândeşte la posibilitatea ca fiecare membru al Congresului SUA să treacă, la intrare, printr-un detector de metale, pentru a-i împiedica astfel pe congresmeni, în special „cei aflaţi în aceeaşi ligă cu insurecţioniştii pro-arme” să intre cu arme în clădire.

Zilele trecute, FBI a avertizat că susținătorii lui Trump pun la cale „proteste armate” la Capitoliul SUA și la toate celelalte capitolii din țară.

Protestele „sunt planificate în toate cele 50 de capitale de stat, din 16 ianuarie până cel puțin 20 ianuarie și la Capitoliul SUA, din 17 ianuarie până în 20 ianuarie”, se arată într-un buletin emis de FBI.

Departamentul Justiției investighează acuzații de revoltă, conspirație și posibile legături cu terorismul

Departamentul Justiției din SUA și FBI au creat un grup de acțiune care verifică acuzații de revoltă și conspirație împotriva participanților la asaltul clădirii Congresului SUA de săptămâna trecută și investighează orice posibilă legătură cu instigatori interni sau străini, spun oficialii americani citați de Washinton Post.

Ancheta, una dintre cele mai ample întreprinse vreodată de Departamentul Justiței, include aspecte de contraterorism și de contraspionaj și a dus la acuzații împotriva a peste 70 de persoane și la identificarea 170 de suspecți până în prezent, a spus procurorul general al SUA în exercițiu, Michael R. Sherwin. Numărul arestărilor ar putea crește „exponențial”, a adăugat el.
Sherwin și Steven D’Antuono, șeful biroului FBI din Washington, au spus că acuzațiile formulate până acum sunt doar începutul și că autoritățile americaane investighează, inclusiv jefuirea birourilor unor congresmeni și furtul unor dispozitive digitale, atacurile împotriva forțelor de ordone și furt de informații legate de securitate și apărare națională, alături de încălcarea restricțiilor și acte de violență.

Poliția Capitoliului și cea a Washington DC au fost prinse pe picior greșit în această revoltă. Forțele de ordine au fost atacate cu gaze lacrimogene, iar poliția a găsit la mai mulți isurgenți dispozitive distructive și arme semiautomate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *