Medicii de familie, în pragul disperării. Stau nopțile să-și valideze actele, pentru că sistemul informatic este în colaps. Pacienții, primii care au de suferit

Sistemul informatic  în baza căruia medicii de familie își validează actele și stabilesc relația contractuală cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate  este în colaps. Medicii de familie au ajuns la capătul răbdării, iar primii care au de suferit sunt pacienții pentru că, deseori, nu pot pleca de la consultație cu o rețetă compensată, un concediu medical sau alte documente ce necesită validare prin sistemul informatic.

„Numărul și complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul medical sunt depășite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie încercând să își facă datoria. Medicii de familie solicită imperativ rezolvarea problemelor informatice și adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcționare a sistemului. Toate efectele negative ale acestei situații se răsfrâng în primul rând asupra pacienților, prin prelungirea timpului de așteptare.

Disfuncționalitățile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic cât și în comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețetă electronică) trebuie validate în termen de maximum 72 de ore, însă au fost situații în care pe o perioadă de 3 zile sistemul a funcționat adunat 2-3 ore”, se arată într-un comunicat de presă  al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) .

Mulți medici de familie au ajuns să stea nopțile pentru a reuși să-și valideze documentele de peste zi, sperând că sistemul nu este atât de solicitat. De asemenea, tot noaptea au ajuns să stea pentru a-și putea face raportările lunare către CNAS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *