Medvedev promite că Rusia va găsi fonduri pentru dezvoltarea unor noi tipuri de arme

Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că suspendarea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) de către Statele Unite nu va rămâne fără răspuns. El a promis că Rusia va găsi fonduri pentru dezvoltarea unor noi tipuri de arme.

„Având în vedere faptul că SUA au suspendat Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) şi că preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat sâmbătă întreprinderea unor contramăsuri, a unor paşi în replică la acţiunea SUA, Guvernul Federaţiei Ruse va examina mecanisme şi mijloace necesare pentru finanţarea lucrărilor de cercetare şi de dezvoltare a unor noi tipuri de arme”, a declarat Medvedev, citat de Interfax.

Rusia nu are în dotare rachete de croazieră terestre cu raze medie de acţiune cuprinse între 1.000 şi 5.500 de kilometri şi cu rază scurtă de acţiune cuprinse între 500 şi 1.000 de kilometri, întrucât Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat de Statele Unite cu URSS, în data de 8 decembrie 1987, care a intrat în vigoare începând cu data de 1 iunie 1988, prevede interzicerea rachetelor cu raze medie de acţiune cuprinse între 1.000 şi 5.500 de kilometri şi cu rază scurtă de acţiune cuprinse între 500 şi 1.000 de kilometri.

Acordul se referă doar la rachetele lansate de la sol, nu și la cele lansate de la bordul navelor.

Tratatul INF a pus capăt crizei amplasării rachetelor în Europa, izbucnit în urma amplasării rachetelor sovietice şi a celor americane de tip Pershing. Documentul INF prevede lichidarea tuturor claselor de rachete şi interzice dezvoltarea, fabricarea şi utilizarea rachetelor balistice şi a celor de croazieră, precum şi a sistemelor lor de lansare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *