Membri europeni ai NATO îl îndeamnă pe Trump să nu abandoneze Tratatul INF

Membri europeni ai NATO au îndemnat joi Statele Unite ca mai degrabă să încerce să determine Moscova să revină la respectarea Tratatului INF decât să se retragă din el, pentru a evita o scindare a Alianţei Nord-Atlantice, de care Rusia ar putea profita, au declarat diplomaţi pentru Reuters.

Reprezentanţi ai Pentagonului, Departamentului de Stat american şi Consiliului Naţional american de Securitate (NSC) i-au informat pe ambasadorii la NATO, într-o reuniune cu uşile închise la sediul Alianţei, cu privire la hotărârea preşedintelui american Donald Trump de a-şi retrage ţara din Tratatul INF încheiat cu Uniunea Sovietică în 1987, care a pus capăt crizei rachetelor nucleare din Europa.

Germania şi alţi aliaţi europeni au pledat ca Washingtonul să depună un ultim efort pentru a convinge Kremlinul să pună capăt unor încălcări ale tratatului denunţate de Occident şi să renegocieze acest document, eventual împreună cu China, care nu este parte a tratatului, au declarat unor diplomaţi care au participat la reuniune.

”Aliaţii vor să vadă un ultim efort în vederea unei evitări a retragerii Statelor Unite”, a declarat un diplomat NATO sub protecţia anonimatului, din cauza naturii clasificate a acestei reuniuni, care a avut loc la două zile după ce consilierul Casei Albe pe probleme de securitate naţională John Bolton l-a informat pe preşedintele rus Vladimir Putin, într-o vizită la Moscova, cu privire la aceste intenţii.

”Nimeni nu contestă încălcarea tratatului de către Rusia, însă o retragere îi va permite Moscovei să dea vina pe noi din cauza prăbuşirii acestui acord istoric”, a declarat alt diplomat. Până acum au declarat public că susțin anunțul SUA, Marea Britanie și Polonia,

NATO a refuzat să comenteze aceste informaţii despre reuniune, însă a emis un comunicat în care afirma că aliaţii evaluează ”implicaţiile comportamentului destabilizator al Rusiei asupra securităţii noastre”.

”Aliaţii din cadrul NATO vor continua să se consulte asupra acestei probleme importante”, adăuga Alianţa.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a acuzat Rusia, la începutul săptămânii, de încălcarea Tratatului INF prin dezvoltarea rachetei de croazieră cu rază intermediară de acţiune, cu lansare de sol, SSC-8 – denumită şi Novator 9M729. Rusia respinge aceste acuzaţii.

State membre NATO care găzduiesc instalaţii nucleare americane în Europa, precum Belgia şi Olanda, au avertizat, în cadrul Consilului Atlanticului de Nord – cea mai înaltă instanţă de decizie a NATO -, cu privire la proteste publice, în cazul în care Statele Unite ar încerca să instaleze din nou rachete nucleare cu rază medie de acţiune pe teritoriul lor.

Stoltenberg a apreciat miercuri că nu crede că vor avea loc asemenea desfăşurări de rachete în Europa, aşa cum s-a întâmplat în criza din anii ’80.

Statele europene membre NATO consideră Tratatul INF un pilon în domeniul dezarmării, acuză Moscova de încălcarea lui prin dezvoltarea unor arme noi şi avertizează că abandonarea documentului ar putea conduce la o nouă cursă a înarmării, în urma unei eventuale staţionări pe continent a unei noi generaţii de rachete nucleare americane.

Diplomaţii citaţi au declarat că oficiali americani iau în calcul posibilitatea amânării luării unei hotărâri oficiale, până la o întâlnire între Putin şi Trump la Paris, la 11 noiembrie.

Tratatul prevede un termen de notificare de şase luni în cazul unei retrageri, ceea ce poate lăsa timp Washingtonului să poată negocia cu Moscova înaintea unei retrageri.

Bloomberg scrie că ideea de retragere este corectă, dar abordarea lui Trump este greșită. Într-adevăr, acordul din 1987 cu Rusia nu mai funcționează. Dar SUA nu pot să se îndepărteze de acesta pur și simplu, fără consecințe:

”Trump are dreptate să spună că acest pact datând din epoca războiului rece, nu mai corespunde intereselor americane. Dar el se înșeală când crede că aceasta pur și simplu va îmbunătăți poziția strategică a S.U.A.

În Europa, problema este simplă: Rusia trișează. Moscova dezvoltă și testează o rachetă de croazieră lansată de la sol, cunoscută sub numele de SSC-8, care încalcă tratatul.

Întrebarea, deci, nu este dacă SUA ar trebui să iasă din acord ci mai degrabă cum se pot găsi modalități de a penaliza Moscova.

După toate aparențele, administrația Trump nu a calculat niciunul dintre pașii diplomatici necesari. În cazul în care se retrage din tratat, va genera critici cum că America și nu Rusia, distruge un acord de control al armelor.

Aceasta îi va putea îndepărta pe aliații NATO care sunt îngrijorați de provocarea rusească, dar nici nu doresc ca tensiunile dintre NATO și Rusia să escaladeze. Cu siguranță va fi greu să-i găsim pe aliații dornici să găzduiască rachete nucleare americane”.

Pentru The Hill, moartea tratatului nuclear cu Rusia ar putea da startul cursei înarmărilor cu China.

Aceasta ar putea adăuga cu ușurință alte și alte miliarde de dolari bugetelor de apărare chinezești și americane, destabilizând în continuare o relație bilaterală care s-a deteriorat în ultimii doi ani.

Agenția France Presse observă că Pentagonul a luat în considerare această retragere de luni de zile. Noua politică americană privind rachetele sale balistice, anunțată pentru începutul lui 2018, nu a fost încă făcută publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *