Mercenari ruşi au fost desfăşuraţi în ultimele săptămâni în estul Ucrainei

Mercenari ruşi au fost desfăşuraţi în ultimele săptămâni în estul Ucrainei controlate de separatişti, pentru a consolida apărarea împotriva forţelor guvernamentale ucrainene, pe măsură ce tensiunile dintre Moscova şi Occident au crescut, au declarat patru surse pentru Reuters.

În ultimele săptămâni, Rusia a mutat zeci de mii de trupe obişnuite în posturi de aşteptare mai apropiate de Ucraina şi a cerut garanţii urgente de securitate din partea Occidentului, menite, spune Moscova, să împiedice ca Ucraina şi alte ţări vecine să fie folosite ca bază pentru atacarea sa.

Occidentul şi Ucraina au acuzat, la rândul lor, Rusia că a pregăti un nou atac asupra vecinului său sudic cel mai devreme luna viitoare, acuzaţie negată de Moscova.

Rusia a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014 şi i-a susţinut pe separatiştii pro-ruşi care au ocupat o porţiune din regiunea industrială Donbass din estul Ucrainei în acelaşi ac, continuând să lupte acolo cu forţele guvernamentale ucrainene.

Din patru surse, trei şi-au descris ofertele primite de la recrutori pentru a mearge în Donbass ca mercenari. Persoanele au spus că recrutorii nu au dezvăluit pe cine reprezintă.

Toate cele patru surse au refuzat să fie numite, invocând temerile pentru siguranţa lor. Două dintre cele trei surse au spus că au acceptat; a treia a spus că a refuzat.

„Este o casă plină. Ei adună pe toţi cei cu experienţă de luptă”, a spus unul dintre cei doi care au acceptat. El a spus că a luptat anterior în Ucraina şi Siria pentru grupuri de contractori de securitate ruşi, ale căror operaţiuni au fost strâns aliniate cu interesele strategice ale Rusiei. El a refuzat să identifice contractorii. Luptătorul a spus că plănuieşte să se alăture altor mercenari de pe partea rusă a graniţei cu regiunea Luhansk, controlată de separatişti, din estul Ucrainei.

Kremlinul spune că nu are nimic de-a face cu contractorii militari ruşi privaţi pe ai căror agenţi îi descrie drept voluntari fără nicio legătură cu statul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: ”Este prima dată când auzim despre asta şi nu ştim cât de fiabile sunt aceste afirmaţii”.

Peskov a spus că nu există forţe regulate ruseşti sau consilieri militari în estul Ucrainei şi nu au fost niciodată, şi că Moscova nu se gândeşte să trimită niciunul.

Kievul contestă acest lucru şi afirmă că sunt prezente forţele obişnuite ale armatei ruse.

Temerile de război cresc pe măsură ce Rusia aprobă planurile pentru „gropi comune urgente”

Rusia ar fi aprobat planuri pentru „gropi comune urgente” pe fondul temerilor că un al Treilea Război Mondial ar putea izbucni după o invazie a Ucrainei.

Mișcarea vine pe fondul îngrijorărilor că Vladimir Putin plănuiește să atace fosta republică sovietică la începutul anului viitor, cu peste 175.000 de soldați despre care se spune că ar fi masați la graniță, scrie The Sun.

Presa rusă dezvăluie că documentele privind locurile de înmormântare comune vor intra îm vigoare la 1 februarie. Gropile comune ar găzdui câte 100 de cadavre fiecare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.