Mercenarii lui Putin, implicați în războiul civil din Libia

Compania militară privată Wagner a detaşat sute de angajaţi în Libia de partea mareşalului Haftar, dar şi pentru protejarea unor interese ale puterii de la Moscova.

Grupul Wagner, considerat o unitate sub acoperire a Ministerului rus al Apărării, este implicat în războiul civil din Libia, scrie cotidianul britanic The Telegraph, care citează surse informate cu acest dosar.

Potrivit unui oficial guvernamental britanic, Wagner are în prezent 300 de mercenari în această ţară din nordul Africii, unde îl sprijină pe mareşalul Khalifa Haftar, aflat în conflict cu guvernul recunoscut la nivel internaţional.

Cei 300 de paramilitari sunt desfăşuraţi la Benghazi, în estul Libiei. Pe lângă protecţia oferită acestui lider militar în vârstă de 75 de ani care l-a ajutat pe Muammar Gadaffi să dea o lovitură de stat şi să preia puterea, la 1 septembrie 1969, ei sunt acolo pentru asigurarea unor interese energetice ale Kremlinului şi desfăşurarea unor operaţiuni neoficiale.
Contactele dintre Wagner şi Khalifa Haftar s-au intensificat din noiembrie anul trecut, după o vizită a mareşalului libian la Moscova şi în contextul cuceririi unor câmpuri petroliere de către forţele sale. La Moscova, Haftar a stat la aceeaşi masă cu ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu şi cu Evgheni Prigojin, prezentat drept patronul companiei Wagner şi cunoscut mai ales ca „Bucătarul lui Putin“. Ulterior, mai exact în ianuarie, un avion privat atribuit lui Prigojin a fost observat pe radare efectuând zboruri între Rusia şi Libia.

„Ei încearcă să securizeze apele din porturile Tobruk şi Derna pentru Flota Rusă. De asemenea, ar putea controla fluxul de petrol către sudul Europei“, afirmă oficialul de la Londra în legătură cu prezenţa mercenarilor lui Putin în Libia.

Evgheni Şabaev, un cunoscut veteran rus, susţine la rândul său că aceşti paramilitari sunt folosiţi totodată pentru activităţi de contrabandă cu droguri şi de trafic de persoane.

Contactat pe acest subiect, Ministerul rus al Apărării a refuzat să răspundă. În schimb, firma oficială a lui Prigojin a calificat aceste informaţii drept „absurdităţi“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.