Merge Lia Savonea cu Liviu Dragnea până la capăt? CSM decide astăzi dacă o sancționează pe șefa instanței supreme pentru că l-a cam încurcat pe Daddy

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM urmează să se pronunţe astăzi în procesul în care preşedintele instanței supreme,Cristina Tarcea, este judecată disciplinar pentru refuzat nejustificat de îndeplinire a unei îndatoriri de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

Concret, Secţia trebuie să decidă dacă admite excepţia nulităţii acţiunii disciplinare invocate de Cristina Tarcea. Şefa ÎCCJ a invocat încălcarea principiului repartizării aleatorii a sesizării la Inspecţia Judiciară. Dacă excepţia va fi admisă, judecata la CSM se va încheia, iar decizia va putea fi contestată la un complet de 5 judecători la ÎCCJ. Dacă excepţia invocată de Tarcea va fi respinsă, CSM urmează să judece cauza pe fond, în şedinţele ulterioare.

Inspecţia Judiciară a anunţat, în decembrie 2018, că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecătorul Cristina Tarcea, pentru că a refuzat nejustificat îndeplinirea unei îndatoriri de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

Astfel, inspectorii judiciari au reţinut că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) şi art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018.

Inspecţia Judiciară arată că, prin refuzul de a implementa dispoziţiile legale, 40 de cauze de competenţa completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor.

Cercetarea Cristinei Tarcea a venit la cererea actualie șefe a CSM, Lia Savonea, cea care controlează și Secția pentru Judecători a Consiliului și care este o apropiată a PSD. Ea personal a intervenit astfel încât Liviu Dragnea să nu fie judecat de un commplet pe care el îl considera dur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *