Merkel îşi pregăteşte succesiunea, renunţând la conducerea CDU. Cine ar putea să-i ia locul

Angela Merkel a decis să renunţe – în decembrie – la preşedinţia partidului său, un indiciu al faptului că îşi pregăteşte succesiunea, la o zi după o nouă înfrângere electorală usturătoare, comentează AFP.

Concomitent, Merkel a anunţat conducerea formaţiunii sale că va rămâne la conducerea Guvernului, în contextul în care mandatul îi expiră în 2021.

În decembrie, Angela Merkel ”nu candidează din nou la preşedinţia partidului” de centru-dreapta CDU pe care-l conduce de 18 ani, a declarat un reprezentant al partidului, sub protecţia anonimatului, pentru AFP, confirmând astfel informaţii dezvăluite de principalele publicaţii germane, în timp ce era în curs, luni dimineaţa, o reuniune a CDU.

Ea s-a răzgândit, în urma înfrângerii suferite cu o zi în urmă de mişcarea sa în alegerile regionale din Hesse.

Merkel a declarat mereu, până acum, că preşedinţia CDU şi postul de cancelar sunt legate, altfel şeful guvernului riscând să-şi piardă credibilitatea şi autoritatea.

Însă, acţionând astfel, ea permite să apară un succesor sau o succesoare.

Merkel urmează să se exprime luni, la ora 12.00 GMT (14.00, ora României), şi să-şi precizeze intenţiile.

Cancelarul luptă de mai multe luni pentru a menţine coaliţia sa cu Partidul Social Democrat (SPD), însă aceasta pare pe cale să facă implozie, în urma eşecurilor electorale ale celor partide duminică, în Hesse, şi la începutul lui octombrie, în Bavaria.

Merkel – care condice ţara de 13 ani – este tot mai contestată atât în tabăra sa, cât şi în opinia publică.

Cele două scrutine regionale din octombrie erau considerate un test naţional al popularităţii Angelei Merkel şi echipei sale de la Berlin. Retragerea sa de la preşedinţia CDU pare să fie prima consecinţă a acestor eşecuri.

De mai multe săptămâni, dezbaterea pe tema succesiunii lui Merkel în interiorul CDU nu mai este un tabu – atât de uzată este de putere, după 13 luni de la victoria sa la limită în alegerile legislative.

În realitate, popularitatea i-a scăzut constant după hotărârea de a deschide frontierele ţării celor peste un milion de solicitanţi de azil, în 2015 şi 2016, pe măsură ce extrema dreaptă – antimigranţi – avansează.

Mai multe cadre din partidul său reclamă de luni de zile un viraj la dreapta şi-i cer Angelei Merkel să-şi pregătească succesiunea. Aceasta a refuzat până acum să-şi dezbată viitorul în mod public.

Altă mare sursă de dificultate pentru cancelar este aliatul său – Uniunea Social Democrată (CSU).

Preşedinta SPD Andrea Nahles a agitat duminică seara ameninţarea unei plecări din Guvern, în lipsa unor garanţii rapide cu privire la o mai bună funcţionare a Executivului, subminat de luni de zile de dispute interne – şi anume pe tema migraţiei.

”Situaţia în care se află Guvernul este inacceptabilă”, a tunat ea.

Tot mai mulţi activişti social-democraţi cer o cură de opoziţie, de teama de a-şi vedea partidul dispărând.

Duminică, în Hesse, CDU s-a clasat pe primul loc şi va putea să continue să conducă landul, printr-o alianţă, însă scorul său de 27% reprezintă un recul de peste 11 puncte procentuale faţă de precedentul scrutin, în 2013.

SPD a suferit o repliere similară, cu 18,8%.

Angela Merkel, în vârstă de 64 de ani, conduce Uniunea Creştin-Democrată din anul 2000, iar renunţarea sa la această funcţie ar urma să declanşeze o cursă internă în partid pentru desemnarea persoanei care îi va succeda. Favorită pentru preşedinţia CDU este considerată Annegret Kramp-Karrenbauer, care deţine în prezent funcţia de secretar general al partidului.

În cursa pentru şefia CDU ar urma să intre şi ministrul federal al Sănătăţii, Jens Spahn, şi premierul landului Renania de Nord – Westfalia, Armin Laschet. Şi fostul şef al grupului parlamentar conservator din Bundestag (parlamentul federal german) Friedrich Merz îşi doreşte să intre în cursa pentru şefia Uniunii Creştin-Democrate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *