Metrou spre aeroport? Mai aşteptăm …

Recent, Comisia Europeană a transmis o scrisoare prin care cere clarificări legate de proiectul liniei de metrou Bucureşti-Otopeni (Magistrala 6).
În document, forul european critică traseul stabilit în proiect, întrebând de ce punctul de plecare nu este la staţia Piaţa Victoriei şi s-a ales ruta ocolitoare de la staţia existentă 1 Mai, care trece pe la Romexpo.
Un alt aspect la care a făcut referire Comisia Europeană este subestimarea investiţiei pentru construcţia acestei linii de metrou până la Otopeni, dar şi supraestimarea traficului de pasageri. Valoarea investiţiei în linia de metrou ce va lega Capitala de aeroportul Otopeni este de aproximativ 1,39 miliarde de euro (cu TVA inclus), potrivit autorităţilor locale. Pro­iectul Magistralei 6 de metrou, ce prevede un traseu de 14,2 km şi cuprinde 12 staţii, ar urma să asigure capacitatea de transport a unui număr de 50.000 călători pe oră şi sens.
Oficialii Metro­rex spun că în prezent se află în de­rulare procedura de atribuire a contractelor pen­tru exproprierea tere­nu­rilor care se află pe cu­loarul Magistralei 6 de metrou. De ase­menea, documentaţia pentru atri­buirea contractului de lucrări se află în faza de revizuire, în acord cu pre­ve­derile Contractului Naţional.
La finalul anului trecut, Felix Stroe, mi­nistrul de atunci transporturilor, de­clara într-o şedinţă de guvern că Ma­gistrala 6 de me­trou „va fi finali­zată cu si­gu­ranţă până în anul 2020“.
Pe de altă parte, finali­za­rea până în 2020 a le­gă­turii reţelei de me­trou cu aeroportul Henri Coandă este o con­diţie impusă de UEFA, dat fiind faptul că în acel an România va fi gazdă pentru des­fă­şurarea Cam­pionatului European de Fotbal. În termeni realişti, acest proiect nu se poate finaliza mai devreme de anul 2022. Există şi specialişti care spun că metroul spre Otopeni ar putea fi gata cel mai devreme în 2025.

Sursa foto: www.psnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *