MFP: Contribuţia de asigurări sociale (CAS) şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) ar putea fi reţinute la sursă în cazul drepturilor de autor

Pentru CASS se analizează posibilitatea reintroducerii mecanismului de reţinere la sursă, atât pentru DDA-uri, cât şi pentru veniturile din arendă şi din asocieri cu persoane juridice„, se arată într-un document al instituţiei. În acest caz, se simplifică modul de stabilire a CASS pentru contribuabil, care nu trebuie sa depună declaraţii fiscale la ANAF„.

Categorii exceptate de la plata CASS

De asemenea, „se analizează posibilitatea exceptării de la plata CASS pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuală a următoarelor categorii de persoane: pensionarii, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18-26 ani dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenti, precum si tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului”.

Referitor la avantajele acestor măsuri pentru persoanele fizice, MFP subliniază că „se acordă un regim distinct categoriei de venituri din drepturi de proprietate intelectuala”.

Sursa foto: www.agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *