MFP SE ÎMPRUMUTĂ CU APROAPE 4 MILIARDE DE LEI

Potrivit unor date oficiale, în luna aprilie, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat împrumuturi de la băncile comerciale de aproximativ 3,82 miliarde de lei.

Mai exact, MFP are în vedere în 2018 emiterea unui volum de titluri de stat pe piaţa internă, în sumă de 48 – 50 de miliarde de lei, cu o structură a maturităţilor de circa 30% – 70%, prin emiterea de certificate de trezorerie cu discont pe termene scurte de până la un an, inclusiv, obligaţiuni de stat de tip benchmark pe termene medii şi lungi. MFP intenţionează să emită şi titluri de stat pentru populaţie prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului, în cadrul programului TEZAUR, cu un volum estimat de până la 8% din valoarea titlurilor de stat de emis pe piaţa internă, reprezentând aproximativ patru miliarde de lei.

Calendarul prevede în aprilie patru licitaţii în valoare de 500 milioane de lei fiecare şi una de 600 milioane de lei, cu maturităţi de 3,5 si 7 ani, acestea reprezentând redeschiderea unor emisiuni de obligaţiuni mai vechi.

Finanţele vor lansa şi o emisiune nouă, cu scadenţă la 10 ani, în valoare de 200 milioane de lei, stabilită pentru 16 aprilie.

Sumele despre care se vorbeşte sunt destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. România are nevoie în acest an de o finanţare brută la nivel guvernamental de circa 74 miliarde lei, pentru a acoperi deficitul bugetar prognozat, de 2,97% din PIB (aproximativ 27 miliarde lei), precum şi datoria publică de refinanţat, care se ridică la 47 miliarde lei.

MFP intenţionează să finanţeze deficitul bugetar în proporţie de 75% de pe piaţa internă, restul fiind atras de pe pieţele internaţionale.

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat anul trecut cu un deficit de 24,3 miliarde de lei, respectiv 2,88% din PIB, sub ţinta anuală stabilită de 2,96% din PIB, dar cu 32,8% mai mare decât cel din 2016.

Deficitul bugetar semnalează însă o creştere accelerată, având în vedere ca după primele două luni a ajuns la 5,5 miliarde lei (0,59% din PIB), perioadă a anului care consemnează de regulă excedent. În perioada similară a anului trecut, excendentul bugetar se situa la 397,1 milioane lei.

Pentru realizarea obiectivului de consolidare şi extindere a curbei de randamente a titlurilor de stat denominate în lei şi de îmbunătăţire a lichidităţii pieţei titlurilor de stat, MFP are în vedere redeschiderea emisiunilor de obligaţiuni de stat de tip benchmark până la atingerea unor volume pe emisiune în valoare echivalentă de până la două miliarde de euro (aproximativ 9 miliarde de lei), pe fiecare serie de obligaţiuni benchmark.

 

Sursa foto: www.pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *