Microparticule de plastic, descoperite în placenta copiilor nenăscuţi

Particule de microplastic au fost descoperite în premieră în placentele bebeluşilor nenăscuţi, cercetătorii atrăgând atenţia că aceasta este „o problemă foarte îngrijorătoare”, relatează The Guardian.

Impactul microparticulelor de plastic asupra organismului este încă necunoscut. Însă, oamenii de ştiinţă au notat că există riscul ca acestea să transporte substanţe chimice ce pot provoca daune pe termen lung sau pot afecta sistemul imunitar în curs de dezvoltare al fetusului.

Este posibil ca particulele să fi fost ingerate sau inspirate de mame. Particulele au fost descoperite în placente de la patru femei sănătoase cu sarcini şi naşteri normale. Microparticulele de plastic au fost detectate atât în secţiunile fetale, cât şi în cele materne ale placentei şi în membrana în care se dezvoltă fătul.

O duzină de particule de plastic au fost găsite. Însă, doar aproximativ 4 procente din fiecare placentă au fost analizate, ceea ce sugerează că numărul total al microparticulelor de plastic ar putea să fi fost mult mai mare.

Toate particulele analizate erau materiale plastice vopsite în albastru, roşu, portocaliu sau roz şi puteau proveni din ambalaje, vopseluri sau produse cosmetice şi de îngrijire corporală, relatează The Guardian, citat de agerprees.ro.

Microplasticele găsite aveau în general o dimensiune de 10 microni (0,01 mm), ceea ce înseamnă că erau suficient de mici pentru a fi transportate în sânge. Este posibil ca particulele să fi pătruns în corpul bebeluşilor, însă cercetătorii nu au putut evalua acest lucru.

„Este ca şi cum ai avea un copil cyborg – nu mai este compus doar din celule umane, ci dintr-un amestec de entităţi biologice şi anorganice”, a declarat Antonio Ragusa, director al departamentului de obstetrică şi ginecologie de la spitalul San Giovanni Calibita Fatebenefratelli din Roma, care a condus acest studiu. „Mamele au fost şocate”, a adăugat el.

În cadrul studiului, publicat în jurnalul Environment International, cercetătorii au concluzionat: „Ca urmare a rolului crucial al placentei în susţinerea dezvoltării fetusului şi a faptului că aceasta acţionează ca o interfaţă cu mediul exterior, prezenţa particulelor de plastic potenţial dăunătoare este o chestiune foarte îngrijorătoare. Sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua dacă prezenţa microplasticelor poate declanşa răspunsuri imune sau dacă poate conduce la eliberarea de contaminanţi toxici, rezultând vătămări”.

Printre potenţialele efecte ale microparticulelor de plastic asupra fătului se numără tulburările de creştere, au notat cercetătorii.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *