Microsoft este investigat de autorităţile americane pentru o posibilă mită în Ungaria

Grupul informatic american Microsoft Corp. este investigat de autorităţile americane pentru o posibilă mită plătită pentru vânzarea unor programe software în Ungaria, informează un articol publicat joi în cotidianul financiar Wall Street Journal care citează surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit WSJ, Departamentul american al Justiţiei şi organismul de reglementare a pieţei bursiere, Securities and Exchange Commission, analizează modul în care Microsoft a vândut programe software de tip Word şi Excel unor firme intermediare din Ungaria la preţuri cu un discount semnificativ. Ulterior însă aceste firme intermediare au vândut programele software unor agenţii ale Guvernului ungar în anii 2013 şi 2014 la preţuri apropiate de cel maxim. WSJ precizează că investigatorii analizează dacă aceste firme intermediare au utilizat diferenţa de preţ pentru a plăti mită unor oficiali guvernamentali.

Investigaţia cu privire la Ungaria urmează unor anchete similare care au vizat afacerile făcute de partenerii Microsoft în alte cinci state, afaceri care au ieşit la lumină în 2013. La începutul acestui deceniu Microsoft a făcut un efort pentru a se extinde pe pieţele emergente şi cele cu venituri medii. În unele cazuri aceste pariuri s-au transformat în dosare juridice care au prejudiciat reputaţia producătorului american de software.

Compania Microsoft susţine că a lansat propria investigaţie internă, imediat după ce a conştientizat “potenţiale nereguli” în activităţile desfăşurate în Ungaria în 2014, conform unui comunicat transmis publicaţiei The Wall Street Journal de adjunctul şefului departamentului juridic, David Howard. Compania a dat asigurări că va coopera cu autorităţile americane.

“Menţinem angajamentul respectării standardelor etice în activităţile de afaceri şi nu vom face compromisuri în privinţa acestor standarde”, a transmis David Howard. Compania Microsoft a precizat că a destituit patru angajaţi vizaţi de ancheta din Ungaria, inclusiv pe managerul activităţilor din această ţară, Istvan Papp. De asemenea, Microsoft a subliniat că anul trecut a încetat relaţiile de afaceri cu patru parteneri din Ungaria care au încălcat politicile companiei. În plus, au fost intensificate eforturile privind transparenţa reducerilor tarifare.

La rândul său, Istvan Papp, fostul manager din Ungaria, s-a declarat drept un “membru respectat” al “familiei” Microsoft, subliniind că a “primit doar reacţii pozitive din partea conducerii” centrale. Reprezentanţii Guvernului Ungariei nu au făcut niciun comentariu pe această temă.

Cotidanul The Wall Street Journal a relatat în 2013 că autorităţile din SUA au examinat relaţiile companiei Microsoft cu parteneri de afaceri din China, România, Italia, Rusia şi Pakistan, pe fondul acuzaţiilor că aceste firme intermediare ar fi mituit oficiali guvernamentali sau ar fi fost privilegiate la acordarea contractelor.

În România, scrie agerpres.ro, procurorii anticorupţie au dispus pe 1 februarie clasarea cauzei faţă de foştii miniştri Dan Nica, Silvia Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu, cercetaţi pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft. Potrivit unui comunicat al DNA, cauza a fost clasată pe motiv că faptele au fost prescrise în cazul lui Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2000 – iulie 2004, Silvia Adriana Ţicău, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004, iar anterior secretar de stat la acelaşi minister, şi Alexandru Athanasiu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 – 2005.

Procurorii anticorupţie au dispus anterior clasarea cauzei în dosarul Microsoft şi faţă de foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu şi Şerban Mihăilescu. Soluţia de clasare a fost dispusă pe 8 ianuarie 2018, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *