Mihai Șora a împlinit 105! Iată ce mesaj a postat pe internet
Filozoful Mihai Șora împlinește astăzi 105 ani. Este unul dintre cei mai vârstnici români. Mihai Șora a intrat în top 50 cei mai bătrâni oameni din lume în luna iunie acest an.
Sâmbătă, cu o zi înainte de a împlini 105 ani, Mihai Șora a postat pe Facebook o imagine cu statuia lui George Enescu, cerându-le copiilor să nu mai lipească gumă de mestecat pe monument.
„Dragi prieteni, tocmai am trecut pe la Domnul Enescu să-l salut și să-i dau vești din țara noastră. M-a rugat să le transmit celor mici să fie buni și să nu-i mai lipească etichete pe fotoliu, nici gumă de mestecat pe haine sau în păr. Iar porumbeii să binevoiască să-și caute o toaletă în altă parte. Zi senină tuturor”, a scris Mihai Șora, pe Facebook.
În iunie, Mihai Șora anunța că a intrat în topul celor mai vârstnici oameni din lume. „Scrie domnul Sebastian: „Ați ajuns în top 50 în 𝘭𝘪𝘴𝘵 𝘰𝘧 𝘭𝘪𝘷𝘪𝘯𝘨 𝘤𝘦𝘯𝘵𝘦𝘯𝘢𝘳𝘪𝘢𝘯𝘴, în speță pe locul 49.“
Mihai Şora s-a născut pe 7 noiembrie 1916, în comuna Ianova, judeţul Timiş, în familia unui preot. După ce face liceul la Timişoara, studiază Filozofia la Universitatea din Bucureşti. La 22 de ani obţine două licenţe, în Filozofie şi Franceză. Pleacă la Paris cu o bursă de studii, unde se întâlneşte cu scriitori ca Eugen Ionescu, Emil Cioran, Constantin Noica, Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade.
În 1940, se stabileşte în Franţa, la Grenoble, alături de prima sa soţie, scriitoarea Mariana Şora, cu care a avut trei copii. După Primul Război Mondial revine în Paris şi lucrează trei ani la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică. În 1947 debutează la prestigioasa editură Gallimard cu volumul ,,Despre dialogul interior”.
Ajuns în România în 1948, nu mai e lăsat să se întoarcă în Franţa. Până în 1970 lucrează la Ministerul Afacerilor Externe, Editura pentru Limbi Străine, Editura de Stat pentru Literatură şi Artă, Editura Enciclopedică şi e concediat de cinci ori. Tot în această perioadă lansează celebra colecţie ,,Biblioteca pentru toţi.”
După 7 ani în Ministerul Învăţământului, se pensionează, la 61 de ani. Devine primul ministru al învăţământului, după 1989, în primul guvern provizoriu, condus de Petre Roman. Demisionează însă imediat după mineriada din iunie 1990, solidar cu Piaţa Universităţii, potrivit propriilor declarații.
S-a numărat printre fondatorii Grupului pentru Dialog Social şi al Alianţei Civice la sfârșitul anului 1989, după revoluție, iar în ultimii ani a devenit foarte activ în mediul online, în special pe Facebook și pe canalul de pe Youtube, unde povestește întâmplări, în stilul ludic binecunoscut, sau împărtășește versuri, scurte cugetări. A participat şi la mitingurile antiguvernamentale începute în 2017 împotriva PSD.