Mihail Gorbaciov: „Dacă URSS nu s-ar fi destrămat, lumea ar fi fost mai bună”

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov consideră că dacă Uniunea Sovietică nu s-ar fi destrămat, lumea de astăzi ar fi fost mai bună – potrivit The Times. În opinia lui Gorbaciov, lumea ar fi fost mai stabilă, mai sigură și mai corectă.

Ultimul președinte al uniunii Sovietice a menționat că nu şi-a dorit prăbușirea URSS şi că evenimentul respectiv nu a fost „rezultatul final” al Perestroikăi. Printre consecințele pozitive ale prăbușirii Uniunii Sovietice, Mihai Gorbaciov a enumerat sfârșitul Războiului Rece, încheierea de acorduri privind dezarmarea nucleară, apariţia libertăţii de a alege și a sistemului multipartinic. „Și, cel mai important, am adus procesul schimbărilor până la punctul în care a devenit imposibil să fie inversat” – a adăugat fostul lider sovietic. În același timp, Gorbaciov consideră ca fiind „greşeli” reforma tardivă a partidului, descentralizarea URSS și reformele economice deloc îndrăznețe din acea perioadă.

Fostul lider al URSS Mihail Gorbaciov a îndemnat viitorul învingător în cursa prezidențială din SUA să organizeze fără nicio tărăgănare o întrevedere cu Vladimir Putin.

Gorbaciov și-a exprimat temerile că o cursă a înarmărilor ar putea scăpa de sub control. “Situația este una îngrijorătoare. Indiferent care va fi rezultatul alegerilor, trebuie să reluăm dialogul pentru a ieși din actuala stare de îngheț. Este nevoie de un nou impuls din partea președinților ambelor țări”, consideră Gorbaciov.

Fostul lider al URSS spune că Rusia și Statele Unite trebuie să organizeze un “al doilea Reykjavik”, având în vedere întrevederea lui cu Ronald Reagan în Islanda, în 1986. “Relațiile dintre Uniunea Sovietică și SUA la mijlocul anilor 80 au fost mult mai dificile decât sunt acum. Însă atunci am reușit să găsit o ieșire din situație cu ajutorul încrederii, înțelegerii și stabilirii raporturilor reciproce”, subliniază fostul lider al URSS.

Gorbaciov a declarat că este deosebit de îngrijorat în privința planurilor americane de creare a unei noi arme nucleare.

Tratatul cu privire la reducerea armelor strategice ofensive (New Start, SNV-3) reprezintă singurul acord între Rusia și SUA cu privire la reducerea înarmărilor. Documentul expiră pe 5 februarie 2021. Anterior, Putin a propus prelungirea acordului cu cinci ani, fără precondiții. Cu toate acestea, Casa Albă a subliniat la diverse niveluri că este nevoie de includerea Chinei în negocieri, pentru elaborarea unui nou acord nuclear trilateral între Moscova, Beijing și Washington. China respinge această idee.

Autoritățile ruse menționează că Moscova nu observă o predispoziție din partea SUA de a prelungi New Start. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a subliniat anterior că Rusia nu va îndeplini cerințele nerealizabile ale partenerilor americani, inclusiv, în ceea ce privește participarea Chinei.

R

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *