Mii de copii cu probleme riscă să rămână în voia soții! Ministerul Finanţelor controlează ONG-urile și amenință că va opri redirecționarea de 2% dacă va găsi nereguli
Ministerul Finanţelor vrea să ia la control ONG-urile care primesc, din partea persoanelor fizice, donații prin redirecționarea de 2% din impozitul pe venit. Potrivit ministerului, acum nimeni nu verifică modul în care sunt cheltuiți acești bani. Problema este doar că Ministerul Finanțelor amenință că dacă va găsi nereguli s-ar putea să modifice legea și să stopeze redirecționarea de 2% din impozit, iar banii să meargă direct la stat. Prin urmare, mii de copii cu probleme riscă să rămână în voia sorții. Asta, în condițiile în care statul NU face nimic, de exemplu, pentru copiii cu autism, ale căror terapii sunt suportate, integral, de către familie sau din donații. Pentru o singură lună, terapiile unui copil cu autism se ridică la circa 1000 de euro.
În urma unei campanii de diagnosticare, organizată de Help Autism, , dintre cei 613 copii inclusi in proiect, 12 au fost diagnosticati cu Tulburare de Spectru Autist, ceea ce reprezinta o incidenta alarmanta de 1 din 51 de copii. Diagnosticul a aparut mai frecvent in randul baietilor, 1 din 40, decat in randul fetelor, 1 din 84, insa ca numar total peste media comunicata la nivel mondial de 1 din 68 de copii care ar fi diagnosticati cu aceasta tulburare.
Controalele vor viza şi anii trecuţi. Dacă vor fi descoperite nereguli, atunci statul ar putea declanşa proceduri de recuperare a banilor. Noua lege a fost gândită pe baza unor date constatate de Curtea de Conturi în urma unui control la Finanţe, încheiat în 2016.
Instituţia a ajuns la concluzia că legislaţia din prezent nu-i obligă pe cetăţeni să informeze statul cu privire la beneficiarii banilor redirecţionaţi din impozitul pe venit.
Potrivit datelor ANAF, în 2015, fundaţiile şi asociaţiile non-profit au primit de la persoanele fizice aproximativ 138 de milioane de lei. Curtea de Conturi susţine că nimeni nu a verificat cum au fost cheltuiţi aceşti bani şi există suspiciuni că o parte din această sumă nu ar fi fost alocată scopurilor declarate.
Statisticile de la acea vreme arătau că printre organizaţiile neguvernamentale care au primit cele mai mari sume se numără cele care susţin persoanele cu autism sau pe cele bolnave de cancer. Adică entităţi care, în multe cazuri, acţionează în beneficiul societăţii, asigurând de cele mai multe ori servicii pe care statul, din diverse motive, nu le furnizează.
O dată cu Revoluţia Fiscală de la începutul anului impozitul pe venit a scăzut de la 16 la 10 la sută, prin urmare, și ONG-urile primesc mai puțini bani. În martie 2018, Guvernul a încercat să repare această situație și cota redirecționată către ONG-uri s-a modificat de la 2% la 3,5%, însă doar pentru servicii sociale.
Statul nu are o statistică oficială, dar se pare că circa 30.000 de copii sunt diagnosticaţi în România cu autism. O afecţiune cu cauze necunoscute, mai des întâlnită însă decât cancerul, diabetul, SIDA ori Sindromul Down. Cifrele statisticilor internaţionale sunt îngrijorătoare: numărul persoanelordiagnosticate cu tulburări din spectrul autismului (TSA) este încreştere – 1 la 166 de copii, potrivit Congresului European deNeuropsihiatrie de la Barcelona, sau 1 la 150, potrivit Centers forDisease Control din Atlanta.