Mii de croaţii protestează la Zagreb faţă de violenţa domestică

Câteva mii de croaţi au protestat sâmbătă la Zagreb cerând măsuri mai dure împotriva violenţei domestice şi mai multă pregătire pentru angajaţii din instituţiile de stat pentru a-i ajuta să gestioneze problema, scrie Reuters.
Marşul a avut loc după un caz recent de pe insula Pag în care un bărbat şi-a aruncat cei patru copii pe geam de la etaj. Copiii au fost răniţi grav.

Protestul a fost organizat de mişcarea organizată pe reţelele sociale #Spasime („Salvează-mă”) care a adunat 45.000 de susţinători online în doar două săptămâni.

„Dorim ca violenţa domestică să fie consideră faptă penală, nu doar o contravenţie”, a afirmat unul dintre protestatari.

Protestatarii cer îmbunătăţirea educaţiei în şcoli şi mai multă pregătire pentru angajaţii instituţiilor de stat pentru a combate incidentele violente. De asemenea, ei cer asistenţă de 24 de ore pentru victimele care depun plângeri privind violenţa domestică.

„Este evident că instituţiile nu îşi fac treaba. Statisticile sunt devastatoare pentru societatea noastră”, a afirmat Jelena Otasevic Babic, una dintre organizatoare.

Între 2012 şi 2017, 90 de femei au fost ucise de partenerii lor, foşti parteneri sau alte persoane apropiate. Doar în 2017, au fost înregistrate la poliţie 11.506 de cazuri de violenţă domestică.

Premierul Andrej Plenkovic a fost prezent printre demonstranţi sâmbătă şi a declarat că este pregătit să gestioneze problema.

„Sunt aici mai puţin ca prim-ministru şi mai mult ca un cetăţean îngrijorat”, a afirmat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.