Mike Pompeo, în Coreea de Nord pentru angajamente mai clare privind denuclearizarea
Secretarul de Stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, merge, astăzi, în Coreea de Nord pentru a obţine angajamente mai clare privind procesul de denuclearizare, convenit în timpul summitului dintre președintele American Donald Trump și omologul său nord-coreean Kim Jong-un, în 12 iunie, în Singapore.
Este a treia sa vizită la Phenian în acest an şi prima după întâlnirea de la Singapore dintre preşedintele Donald Trump şi liderul Coreii de Nord, Kim Jong-un. Mike Pompeo speră să obţină acordul nord-coreenilor privind o foaie de parcurs a denuclearizării.
Înaintea vizitei lui Mike Pompeo, Statele Unite par să-şi fi temperat abordarea totul sau nimic în urma convorbirilor pe care emisarul american Sung Kim l-a avut duminică cu oficiali nord-coreeni în pregătirea vizitei lui Pompeo.
Anterior, Administraţia Trump a cerut Coreii de Nord să abandoneze întregul său program nuclear înainte de a se putea aştepta la o relaxare a sancţiunilor internaţionale.
Înaintea summitului Trump-Kim de la Singapore, secretarul de stat Pompeo spunea că preşedintele va respinge oricare abordare care nu ar asigura denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă.
Analiştii spun că după convorbirile lui Sung Kim cu nord-coreenii formula pare să fi dispărut brusc din retorica Departamentului de Stat.
Acum, Departamentul de Stat spune că vor fi menţinute presiunile asupra Coreii de Nord până când va denucleariza.
Obiectivul redefinit este „denuclearizarea finală, complet verificabilă a Coreii de Nord, aşa cum a fost convenită de preşedintele Kim Jong-un”.
Tot pentru a discuta despre denuclearizarea Phenianului se întâlnesc, în weekend, la Tokyo, șefii diplomaţiei din Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite, a anunţat miercuri noapte Ministerul de Externe japonez, informează dpa.
Ministrul de externe nipon Taro Kono, omologul său sud-coreean Kang Kyung Wha şi secretarul de stat american Mike Pompeo urmează să se întâlnească duminică pentru a confirma cooperarea celor trei ţări în legătură cu problemele privind Coreea de Nord, a declarat ministerul.
Întâlnirea lor va avea loc după discuţiile lui Pompeo cu liderul nord-coreean Kim Jong-un la Phenian.
Nord-coreenii continuă programul nuclear
Vizita lui Pompeo intervine pe fondul unor informaţii că Phenianul şi-a crescut producţia de combustibil pentru arme nucleare la mai multe centre în ultimele săptămâni. Potrivit lui Pompeo, Coreea de Nord va avea nevoie de doi ani pentru a efectua o dezarmare majoră. Dar experţii susţin că ar putea dura mult mai mult dacă Phenianul decide să se dezarmeze. Trump a declarat că Coreea de Nord nu mai reprezintă o ameninţare.
Săptămâna trecută imaginile, surprinse de Planet Labs Inc.din San Francisco şi analizate de cercetători de la Institutul pentru Studii Internaţionale Middlebury (MIIS) în Monterrey, arătau că Phenianul pare că ar finaliza extinderea unei fabrici de rachete balistice.
„Institutul de Materiale Chimice pare că are o singură funcţie şi anume să fabrice componente pentru programul lor de rachete balistice”, a declarat David Schmerler, un cercetător de la MIIS.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a vizionat în august 2017 o schemă a facilităţii după ce Coreea de Nord a testat două rachete balistice intercontinentale. În aceeaşi lună, Nordul a ameninţat teritoriul american Guam.
Cea mai mare parte a fabricii a fost construită în luna mai, după summit-ul lui Kim cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, dar înainte ca el să se întâlnească cu Trump, conform lui Jeffrey Lewis, directorul Programului de Nonproliferare din Asia de Est de la MIIS.
Kim a declarat în numeroase rânduri că este dispus să înceapă procesul de dezarmare nucleară, dar analiştii privind Coreea de Nord consideră că SUA şi Coreea de Nord definesc diferit conceptul de „dezarmare nucleară”. „Kim nu s-a oferit niciodată să se dezarmeze. Nici măcar o dată. El se înarmează”, a declarat Lewis.
Săptămâna trecută, un institut de monitorizare a Coreei de Nord din Washington, 38 North, a comunicat că imaginile din satelit arată că statul nord-coreean a adus îmbunătăţiri complexului nuclear Yongbyon începând cu 6 mai, dar nu a putut preciza dacă aceste lucrări au continuat după 12 iunie.
De asemenea, Washington Post a scrie că indicii obţinute în urma summitului de la 12 iunie între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un tind să arate existenţa unor instalaţii secrete de producţie şi dezvoltare de metode menite să disimuleze fabricarea de armament nuclear.
Trump şi Kim au semnat un acord după summit-ul din Singapore în care se arată că liderul nord-coreean „şi-a reafirmat angajamentul ferm de a completa o dezarmare nucleară a peninsulei coreene” şi că ţara sa se va angaja „să lucreze către dezarmarea nucleară completă a peninsulei coreene”.